Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

NATO vyjadrí nesúhlas s ruskými základňami už v Mníchove

BRUSEL - Nesúhlasné stanovisko Severoatlantickej aliancie (NATO) k ruským plánom rozmiestniť svoje vojenské základne na území Abcházska a Južného Osetska bude aliancia tlmočiť Moskve hneď na prvom stretnutí na vysokej úrovni po piatich mesiacoch.

Informoval o tom v stredu hovorca NATO James Appathurai, ktorý tak potvrdil, že aliancia nebude dlho čakať s vznesením námietky voči vojenským aktivitám Ruska v gruzínskych separatistických regiónoch. Stať sa tak má teda už na najbližšom stretnutí generálneho tajomníka NATO Jaapa de Hoop Scheffera so zástupcom ruského premiéra Sergejom Ivanovom.

To sa má uskutočniť budúci týždeň na konferencii v Mníchove a zúčastniť by sa na nich mal aj americký viceprezident Joe Biden. O plánoch Ruska otvoriť v Abcházsku námornú základňu informoval vodca tohto odštiepeneckého regiónu Sergej Bagapš začiatkom týždňa, zámer potvrdzujú aj informácie z Moskvy.

Severoatlantická aliancia a Rusko sa iba v pondelok dohodli na pokračovaní vzájomného zbližovania, stalo sa tak stretnutí predstaviteľov NATO s ruskými veľvyslancami v Bruseli. Účastníci neformálnych rozhovorov sa podľa neho "zamerali na nasledujúci krok" vo vzájomných vzťahoch po tom, ako v súvislosti s augustovým gruzínsko-ruským konfliktom zmrazili oficiálne rokovania na vysokej úrovni. Kríza vo vzťahoch medzi NATO a Ruskom sa prehĺbila po tom, ako Moskva uznala nezávislosť gruzínskych separatických oblastí Abcházsko a Južné Osetsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu