Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Starosta Londýna žiada Obamu, aby sa zľutoval nad hackerom

Hacker Gary McKinnon
Hacker Gary McKinnon

LONDÝN - Starosta Londýna Boris Johnson vyzval v utorok nového amerického prezidenta Baracka Obamu, aby omilostil britského hackera.

Garymu McKinnonovi hrozí, že ho vydajú do USA a tam ho odsúdia na doživotie, pretože v rokoch 2001 a 2002 prenikol do 97 počítačov v Pentagóne a hľadal v nich dôkazy o pozorovaniach UFO, ktoré americká armáda podľa neho zatajuje pred verejnosťou. Podľa Johnsona ide len o "cvoka", ktorý nepredstavuje žiadnu hrozbu pre americkú bezpečnosť.

Starosta Londýna, ktorý - napriek tomu, že je konzervatívec - aj v predvolebnej kampani podporoval Obamu proti republikánovi Johnovi McCainovi, pochválil nového amerického prezidenta za jeho prvé opatrenia v úrade, menovite príkaz zatvoriť zajatecký tábor na Guantáname a zákaz vypočúvacej techniky známej ako simulované topenie. Posledným z krokov, ktorými by mal Obama zvrátiť "neokonzervatívne šialenstvo" predchádzajúcej administratívy Georgea Busha, je podľa Johsona omilostenie hackera McKinnona. "Je dobré, že Obama zatvára Guantánamo a zakazuje simulované topenie. Ale kým sa Barack plne ponorí do zachraňovania bánk, je tu ešte jedna vec, ktorú by mal vybaviť. Je tu ešte posledný kúsok neokonzervatívneho šialenstva, na ktorý treba reagovať, a pán Obama by to mohol vybaviť jediným podpisom," napísal Johnson v úvodníku v utorňajšom vydaní denníka Daily Telegraph.

Johnson, bývalý novinár, ktorý je známy ostrými výpadmi proti ľavičiarom, o Obamovi ešte počas americkej prezidentskej kampane vyhlásil, že je "vysoko inteligentný", má "auru dôstojnosti a úprimnosti" a "na rozdiel od súčasného šéfa Bieleho domu (Busha) nemá problém sa vyjadrovať prostredníctvom viacerých za sebou nasledujúcich viet v spisovnej angličtine". Obama podľa Johnsona "stelesňuje zmenu a nádej, a to v čase, keď obe Amerika zúfalo potrebuje". "Nie je to ten typ rodeného marxistického podvratného bláznivého ľavičiara, za akého ho vydávajú niektorí jeho kritici," napísal Johnson v októbrovom článku pre Daily Telegraph. Ak sa Obama stane americkým prezidentom, "obnoví obraz Ameriky ako poslednej a najväčšej nádeje tohto sveta", predpovedal ešte v októbri Johnson.

Podpora londýnskeho starostu pre demokrata Obamu bola prekvapivá najmä vzhľadom na tesné vzťahy medzi britskými konzervatívcami, ku ktorým londýnsky starosta patrí, a americkými republikánmi. V posledných rokoch sa však stanoviská oboch strán v niektorých otázkach rozchádzajú. Predovšetkým v otázke životného prostredia, v ktorej britskí konzervatívci pod vedením Davida Camerona nastúpili na vlnu eko-aktivizmu, zatiaľ čo americkí republikáni naďalej označujú vplyv človeka na zmeny svetovej klímy za zanedbateľný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu