Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obamovo funkčné obdobie neprežijem, povedal Castro

Fdel Cstro
Fdel Cstro (Zdroj: ČTK)

HAVANA - Bývalý kubánsky líder Fidel Castro vo štvrtok vyhlásil, že neprežije prvé funkčné obdobie amerického prezidenta Baracka Obamu. Zároveň požiadal vládu svojho brata Raúla, aby nad jeho prípadnou smrťou nesmútili. "Cítim sa dobre, ale trvám na to, aby sa nikto neznepokojoval... nad mojím chabým zdravím alebo mojou smrťou," uviedol 82-ročný exprezident na oficiálnej internetovej stránke kubánskej vlády.

Fidel Castro sa na verejnosti neobjavil odkedy podstúpil operáciu tráviaceho traktu v júli 2006 a odovzdal plnú moc svojmu bratovi Raúlovi. Pravidelne však publikuje vo viacerých periodikách a prijíma návštevy štátnikov, s ktorými sa aj fotografuje.

Tento týždeň uverejnil dva články, vrátane štvrtkového komentára a prerušil tak päťtýždňové obdobie, kedy o ňom nebolo počuť a niektorí začali špekulovať o zhoršení jeho zdravotného stavu.

"Mal som vzácnu príležitosť stať sa svedkom udalostí v dlhom časovom úseku. Dostávam informácie a pozorne premýšľam nad týmito udalosťami," vyhlásil tento týždeň. "Nepredpokladám však, že budem mať túto možnosť aj o štyri roky, kedy sa skončí prvé Obamovo funkčné obdobie."

Vo štvrtkovom článku nazvanom Jedenásty prezident Spojených štátov narážajúci na počet šéfov Bieleho domu, ktoré Castro videl za posledných 50 rokov od kubánskej revolúcie, bývalý líder vyhlásil, že sa rozprával o Obamovi aj s argentínskou prezidentkou Cristinou Kirchnerovou.

Podľa vlastných slov nepochybuje o "úprimnosti" a "dobrých úmysloch" amerického prezidenta. "Nikto nemôže pochybovať o úprimnosti jeho slov keď hovorí, že urobí zo svojej krajiny vzor slobody, rešpektovania ľudských práv vo svete a nezávislosti pre iné štáty," vyhlásil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu