Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Praha odstráni turecké záchody, zostane po nich diera

Zobraziť galériu (3)

PRAHA - Česká republika, aktuálna predsednícka krajina Európskej únie, v piatok prisľúbila odstránenie vyobrazenia Bulharska z koláže Davida Černého.

Sofia sa totiž tento týždeň ostro ohradila voči tomu, že krajina je na nej vyobrazená ako turecký záchod. Podľa informácií českých médií predstavitelia ČR v Bruseli Bulharom prisľúbili, že túto časť plastiky buď odmontujú, alebo zahalia. Sofia požadovala stiahnutie z koláže, ktorá visí v budove Rady Európy, ešte do piatka. Stane sa tak však zrejme najskôr v pondelok.

Praha potvrdila, že svojim rozhodnutím reagovala na veľký diplomatický tlak zo strany bulharských predstaviteľov. Napriek tomu, že časti veľkej skladačky sú urobené tak, aby sa dali jednotlivo odstrániť, vynára sa problém, čo s následnou dierou v mozaike. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

Český vicepremiér Alexander Vondra sa ešte vo štvrtok Bulharom ospravedlnil. Zároveň nevylúčil, že české predsedníctvo dá nakoniec "bulharskú časť" odstrániť. Nechcel však hovoriť o demontáži celého diela zobrazujúce všetkých 27 členských krajín EÚ prostredníctvom kultúrnych klišé, ktoré o nich údajne existujú.

Umelec David Černý, známy ružovým tankom, ktorý nainštaloval v centre Prahy v 90. rokoch, zachytil napríklad Slovensko vo svojom najnovšom diele ako maďarskú salámu, Francúzsku dal nálepku štrajk a Nemecko zobrazil ako krajinu s diaľnicami vo forme rozpadnutého hákového kríža.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu