Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Saláma v Bruseli zostane, Slovensku stačí ospravedlnenie

Slovensko ako saláma v projekte plastiky Entropa Zobraziť galériu (3)
Slovensko ako saláma v projekte plastiky Entropa

BRUSEL - Slovensko nebude od Česka žiadať odstránenie slovenskej časti spornej plastiky Entropa z dielne českého umelca Davida Černého. Stačí ospravedlnenie od českého vicepremiéra Alexandra Vondru. Informoval o tom hovorca slovenského rezortu Ján Škoda.

Naopak, hovorca bulharského stáleho zastúpenia pri Európskej únii Betina Jotevová dnes uviedla, že dúfa, že časť inštalácie znázorňujúcej Bulharsko odstránia ešte dnes. 

"Ministerstvo zahraničných vecí SR zobralo na vedomie, že vicepremiér vlády ČR pre európske zzáležitosti Alexandr Vondra sa dištancoval od mystifikácie umelca Davida Černého a ospravedlnil sa za prípadnú neúmyselnú urážku. Týmto MZV SR považuje záležitosť za uzavretú," uviedlo na svojej stránke zastúpenie Slovenska v Bruseli.

Škoda v telefonickom rozhovore pre ČTK uviedol, že z tohto vyhlásenia "logicky vyplýva", že Slovensko nebude žiadať odstránenie čsti plastiky, kde je Slovensko vyobrazené ako saláma previazaná maďarskou trikolórou. Na inštaláciu sa vo štvrtok sťažoval slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš.

Černý pôvodne tvrdil, že skladačku v bruselskom sídle Rady EÚ, ktorá je namierená na stereotypy spájané s krajinami európskej dvadsaťjednotky, vytvorili umelci zo všetkých členských krajín únie. Nakoniec sa ukázalo, že autorom je on sám s niekoľkými ďalšími umelcami. Za mystifikáciu sa vo štvrtok počas slávnostného predvedenia predvedenia projektu ospravedlnili Vondra aj Černý.

Proti inštalácii sa naďalej stavia Bulharsko, ktoré je v Černého diele zobrazené ako krajina tureckých záchodov. „Dúfame, že plastiku odstránia ešte dnes,“ uviedla hovorkyňa bulharského zastúpenia Jotevová. Podľa nej existujú dve možnosti: česká strana spornú plastiku odstráni alebo zakryje. „Z Bulharska je na to veľký tlak,“ uviedla Jotevová.

Vicepremiér Vondra už vo štvrtok prisľúbil, že ak bude Bulharsko aj naďalej trvať na jej stiahnutí, česká strana vyhovie. Jan Vytopil zo stáleho zastúpenia Česka pri EÚ dnes uviedol, že sa pracuje na „technickom riešení" celej záležitosti. Odmietol ale uviesť, kedy by malo dôjsť k prípadnej úprave diela.

Napriek diplomatickým protestom zo strany Bulharska a Slovenska si chodia Entropu denne prezerať davy ľudí. Ešte vo štvrtok večer okolo deviatej hodiny večer stáli za preskleným vchodom budovy Rady EÚ skupinky cudzincov, ktorí sa s úsmevom snažili rozpoznať jednotlivé krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu