Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Objavili masový hrob nemeckých civilistov

BRATISLAVA - Pozostatky 1 800 nemeckých civilistov, ktorí zahynuli na jar roku 1945, objavili v masovom hrobe v meste Malbork na severe Poľska. Napriek tomu, že telá objavili už v októbri, úrady o tom informovali médiá včera.

"Exhumovali sme pozostatky 1 800 ľudí, ktorí boli takmer určite obyvateľmi Malborku," oznámil Piotr Szwedowski z mestského úradu. V hrobe sa nachádzali pozostatky mužov, žien a detí v rôznom veku. "Niektoré obete museli zastreliť," tvrdí Szwedowski. "Exhumácia nie je dokončená, ale pre nízke teploty ju musíme odložiť," povedal prokurátor Waldemar Zduniak.

Podľa Szwedowskeho hrob nevykopali, pravdepodobne ide o kráter po bombe, do ktorého nahádzali mŕtvych. "Všetkých ľudí pochovali nahých, bez topánok alebo iných osobných vecí. Kovové detektory nenašli počas exhumácie žiadne stopy," dodal Szwedowski.

Malbork bol počas druhej svetovej vojny súčasťou nemeckej nacistickej Tretej ríše. V meste, ktoré malo v tej dobe nemecký názov Marienburg, žilo zhruba 30-tisíc ľudí. Na jar roku 1945 sa mesto stalo bojiskom medzi postupujúcou Červenou armádou a ustupujúcimi nacistickými jednotkami. Obyvateľom mesta, prevažne pôvodom z Nemecka, prikázali evakuáciu. Osud 1 800 z 3 800 osôb bol dodnes záhadou. Po skončení vojny vrátili mesto Poľsku. Miesto posledného odpočinku objavili náhodou počas výstavby luxusného hotela. Leží neďaleko hradu, ktorý je známou turistickou atrakciou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu