Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V masovom hrobe našli 22 mŕtvych pastierov

(Zdroj: SITA)

KARBALA - Iracká armáda odkryla pri šiitskom posvätnom meste Karbala masový hrob, obsahujúci 22 tiel zrejme pastierov oviec, ktorých minulý rok uniesla al-Kájda.

Uviedli to v stredu iracké bezpečnostné zdroje, podľa ktorých armáda po náleze oblasť prehľadáva. Masový hrob sa nachádza na severnom predmestí Karbaly, vo vzdialenosti asi 100 kilometrov od hlavného mesta Bagdad. Hlavná nemocnica potvrdila, že do márnice previezli 22 neidentifikovaných tiel.

Podľa bezpečnostného zdroja ide zrejme o šiitských pastierov, ktorých v apríli 2007 uniesli sunnitskí ozbrojenci oblečení v policajných uniformách. Únoscovia sa v tom čase sústreďovali na pastierov v izolovaných púštnych oblastiach severne od Karbaly a krádeže oviec, nákladných áut a zbraní.

Pastierov naložili do vozidiel a odviezli smerom k susednej sunnitskej provincii al-Anbar, ktorú v tom čase kontrolovala al-Kájda a sunnitskí ozbrojenci. Obrovský počet Iračanov uniesli od začiatku vojny v roku 2003, ktorá viedla k vypuknutiu rozsiahleho sektárskeho a dodnes pretrvávajúceho konfliktu medzi sunnitmi a šiitskými moslimami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu