Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Objavili ďalší masový hrob obetí Srebrenice

SARAJEVO - Bosnianski súdni experti dokončili exhumáciu masového hrobu, v ktorom sa pravdepodobne nachádzajú pozostatky desiatok obetí masakry v Srebrenici z roku 1995, oznámil v utorok prokurátor.

"Z hrobu sme exhumovali tridsať kostier a 851 ľudských kostí," povedala Jasna Subotičová, hovorkyňa úradu prokurátora v meste Tuzla pre AFP. "Mnohé obete mali za chrbtom zviazané ruky špagátom, dodala. V hrobe sa našli aj dokumenty a šperky. Presný počet obetí bude známy až po testoch DNA.

Experti predpokladajú, že pozostatky patria obetiam masakry, pretože identifikácia tiel z iných masových hrobov dokázala, že všetko to boli obete vraždenia v Srebrenici. Srbské jednotky prepadli v roku 1995 moslimskú enklávu, v tom čase pod dohľadom jednotiek OSN, a zabili 8000 moslimských mužov a chlapcov.

Obete pochovali v masových hroboch, no neskôr ich premiestnili na iné miesta, aby tak zakryli svoje zverstvá. Zo 70 masových hrobov exhumovali už tisíce obetí, 5600 sa podarilo pomocou DNA identifikovať.

Bosnianskosrbský vodca Radovan Karadžič sa za svoje zločiny zodpovedá pred medzinárodným tribunálom OSN pre bývalú Juhosláviu. Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič je na úteku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu