Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Minister Schwarzenberg: Vyhlásenie ČR týkajúce sa Gazy bol omyl

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg

PRAHA - Český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg v nedeľu vyhlásil, že hovorca predsedníctva Európskej únie, ktoré v súčasnosti zastáva Praha, sa pomýlil, keď opísal pozemný útok Izraela ako "obranný".

"Bola to jeho vlastná chyba," vyhlásil pre Českú televíziu. "Nanešťastie to bola veľmi vážna chyba."

Jiří František Potužník, hovorca predsedníctva EÚ premiéra Mirka Topolánka, pôvodne opísal izraelskú operáciu ako viac defenzívnu, než ofenzívnu. "Z nášho pohľadu je tento krok súčasťou defenzívnej akcie Izraela... ktorú považujeme za viac obrannú ako útočnú. Toto je postoj českého premiéra a predsedníctva EÚ," vyhlásil vtedy Potužník. "Ide o prekročenie hraníc Gazy, nedochádza k násiliu, nie sú žiadne obete, takže čakáme na ďalšie informácie," dodal vtedy. Neskôr minister Schwarzenberg zmenil postoj vlády, keď povedal, že "ani nepopierateľné právo štátu na svoju obranu nepovoľuje kroky, ktoré široko postihujú civilistov". "Vyzývame na podporu (pri doručovaní) humanitárnej pomoci obyvateľom Pásma Gazy a ... na uzavretie prímeria," uviedol Schwarzenberg vo svojom vyhlásení. "Jediné platné vyhlásenie predsedníctva (EÚ) môže spraviť iba ministerstvo zahraničných vecí," povedal v nedeľu pre televíziu. "To bolo prvé nedorozumenie." Podľa neho sa však Česká republika nemá za čo ospravedlňovať: "Bola to osobná chyba, stáva sa to každému, stalo sa to aj mne, keď som bol mladý." Potužník "prijal zodpovednosť. Bodka," dodal.

Najmenej 23 Palestínčanov už prišlo v Pásme Gazy o život počas pozemnej ofenzívy Izraela, ktorá sa začala v sobotu. Od 27. decembra, keď Izrael začal túto oblasť bombardovať, zahynulo spolu viac ako 485 Palestínčanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu