Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Izrael treba potrestať, tvrdí Chameneí

(Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Izrael treba za jeho útok na palestínske Pásmo Gazy potrestať, vyhlásil v nedeľu v iránskej štátnej televízii najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Chameneí. "Moslimské štáty musia tento sionistický režim potrestať.

Treba dostať pred súd a potrestať aj predstaviteľov tohto uzurpátorského režimu," povedal Chameneí, ktorého vyhlásenia majú obrovský vplyv nielen na šiitských veriacich v Iráne, ale aj v mnohých iných moslimských krajinách.

"Všetci palestínski mudžahedíni a všetci veriaci v islamskom svete sú povinní obraňovať akýmkoľvek dostupným spôsobom bezbranné ženy, deti a obyvateľov Pásma Gazy," vyhlásil iránsky duchovný vodca. Každý, kto príde pri izraelských útokoch o život, sa podľa Chameneího automaticky stane martýrom.

Šiitský vodca sa ohradil aj proti správaniu tých moslimských krajín, ktoré proti izraelskému útoku neprotestovali, alebo protestovali málo: "Ešte väčšia katastrofa ako izraelské útoky je to, že niektoré arabské vlády, ktoré tvrdia, že sú moslimské, sú ticho."

Irán, podobne ako väčšina ostatných arabských krajín Blízkeho východu, nemá s Izraelom nadviazané diplomatické styky. Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád je povestný svojimi slovnými útokmi proti Izraelu, okrem iného viackrát vyhlásil, že tento štát treba "vymazať z mapy".

Pri izraelských leteckých útokoch na palestínske Pásmo Gazy, ktoré trvajú od soboty, zahynulo vyše 270 Palestínčanov a ďalších vyše 600 bolo zranených. Izrael odôvodňuje útoky palestínskym ostreľovaním izraelského územia a hrozí ich rozšírením o pozemnú ofenzívu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu