Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Senát schválil radarové dohody s USA

PRAHA - Horná komora českého parlamentu (Senát) vo štvrtok schválila zmluvu o umiestnení amerického radaru v Česku a zároveň odsúhlasila aj tzv. zmluvu SOFA, na základe ktorej môžu na území Českej republiky pôsobiť americkí vojaci. Obe zmluvy podporilo 49 z 81 prítomných zákonodarcoch.

Proti zmluvám boli prevažne komunisti a sociálni demokrati. Návrh ČSSD a KSČM preložiť zmluvy na posúdenie Ústavnému súdu tak Senát zamietol, rovnako aj návrh Jiřího Dientsbiera schválenie zmlúv o rok odložiť. Vstúpenie do platnosti je však podmienené schválením v dolnej komore parlamentu a podpisom prezidenta Václava Klausa.

Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz. Spojené štáty plánujú umiestniť v Poľsku desať rakiet a v Česku radar, čím sa dokončí obranný systém, ktorého časti už sú v USA, Grónsku a vo Veľkej Británii. Proti vybudovaniu častí obranného štítu v strednej Európe ostro protestuje Rusko, ktoré ho považuje za ohrozenie svojej bezpečnosti.

Spojené štáty rozhodnutie obhajujú ako ochranu pred potenciálnymi agresormi. Ruský prezident Dmitrij Medvedev v reakcii na americké plány prišiel s plánom rozmiestniť rakety v Kaliningradskej oblasti, priamo na východných hraniciach Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu