Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sudca nariadil odstránenie krížov zo školy

(Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsky sudca prvýkrát v histórii nariadil tamojšej škole, aby vo všetkých svojich triedach zvesila zo stien kríže. V nedeľu o tom informovali miestne noviny.

Sudca v severnom meste Valladolid tak vyhovel sťažnosti rodiča a miestnej sekulárnej organizácie, podľa ktorej španielska ústava garantuje "slobodu náboženského vyznania" a zabezpečuje "sekulárny a neutrálny" charakter španielskeho štátu. Alejandro Valentin prikázal riaditeľovi školy Maciasovi Picaveaovi, aby "odstránil náboženské symboly z tried a verejných priestranstiev".

Prítomnosť náboženských symbolov v týchto miestach môže podľa rozhodnutia súdu "propagovať myšlienku, že štát je bližšie" k rímskokatolicizmu ako k ostatným vieram. Ide o prvý prípad, kedy súd v Španielsku vydal podobné rozhodnutie. Napriek zmenám ústavy z roku 1978, na základe ktorých majú úrady povinnosť zabezpečiť odluku cirkvi od štátu, zostávajú katolícke symboly bežnou súčasťou tamojších škôl.

Rozhodnutie súdu prichádza 30 rokov po ukončení diktatúry generála Francisca Franca, ktorý urobil z rímskokatolicizmu štátne náboženstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu