Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Škola zakázala žiakom bozkávať sa na ústa

VIEDEŇ/GUNSKIRCHEN - Značný rozruch vyvolalo po celom Rakúsku rozhodnutie základnej školy v hornorakúskom Gunskirchene, ktorým sa žiakom zakazuje bozkávať sa navzájom na ústa. Študentské organizácie označili rozhodnutie za prejav stredovekého pohľadu na svet, zemská školská správa ho však obhajuje.

Zákaz vyhlásilo takzvané školské fórum, ktoré združuje zástupcov učiteľov a rodičov žiakov. Na základe zákona o autonómii škôl z roku 2001 môže školské fórum v každej škole vyhlásiť vlastné pravidlá správania. V tomto prípade došlo k záveru, že "dlhé a intenzívne bozkávanie na ústa medzi štrnásťročnými je negatívnym príkladom pre žiakov nižších ročníkov".

Zemský školský rada Fritz Enzenhofer rozhodnutie háji tým, že nejde o absolútny zákaz, pretože bozkávanie na tvár zostáva povolené. Zdôrazňuje, že rozhodnutie bolo prijaté na žiadosť niektorých rodičov, na ktorú "škola proste musela reagovať". Okrem toho sa vraj jedna žiačka sťažovala, že bola k bozkávania donútená.

Žiaci usporiadali v stredu protest vo forme "bozkávacieho festivalu" pred školou. Už pred štyrmi rokmi vyvolala iná hornorakúska škola pozornosť podobným rozhodnutím. Škola v Ohlsdorfe zakázala žiakom nosiť oblečenie, ktoré odhaľuje brucho, a naviac tričká s "nápismi budiacimi pohoršenie".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu