Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Extrémisti dobýjali rómske sídlisko, 14 zranených!

LITVÍNOV - Severočeský Litvínov zažil včera najtvrdší stret radikálov s políciou za posledné roky. Stovky priaznivcov krajne pravicovej Robotníckej strany sa tri hodiny pokúšali dostať na rómske sídlisko Janov. Strety s policajtmi si vyžiadali 14 zranených, pätnásť extrémistov zadržali. V pondelok o tom informoval internetový portál iDNES.cz.

Akcia začala o 11:00 na litvínovskom námestí. Robotnícka strana tam zvolala zhromaždenie "proti pozitívnej diskriminácii a policajnému násiliu". Okolo poludnia bolo na mieste už viac ako 500 radikálov a asi 200 miestnych obyvateľov. Asi do 14:30 počúvali rečníkov.

"Predseda Robotníckej strany Vandas hovoril o policajnej svojvôli, nadával na systém a médiá," informoval reportér denníka MF DNES z miesta demonštrácie. Vandas vo svojom prejave ostro napadol ministerku Džamilu Stehlíkovú a ministra vnútra Ivana Langra, ktorý nedávno vláde navrhol rozpustenie Robotníckej strany.

Zhromaždenie počas prejavov skandovalo "Nič iba národ", radikáli sa maskovali kuklami, mnohí z nich mali pripravené helmy a štíty. Podľa hovorkyne polície Jarmily Hrubešovej policajti zadržali už počas skorého popoludnia desiatky zbraní ako boxery, lopaty a vidly alebo plynová pištoľ. Polícia sa na demonštráciu pripravila.

Chcela predísť kritike niektorých občianskych združení, podľa ktorých v minulosti počas podobných akcií zakročila nedostatočne. V teréne tak bolo tisíc policajtov a zásahová jednotka. Na vpád radikálov sa cez deň pripravovali aj ľudia v Janove. Mestská polícia tam zasiahla proti skupinke Rómov, ktorí si so sebou priviezli mačetu a dosku obitú klincami na prepichovanie pneumatík áut.

Rómovia poobede na sídlisku protestovali s improvizovanými plagátmi zo škatúľ, na ktorých boli nápisy "Janov je náš domov" alebo "Mier je základ života Zhromaždenie na námestí sa podľa plánu pred 15. hodinou v sprievode vydalo smerom k rómskemu sídlisku Janov. Cestou ich zastavila trojmetrová mreža policajného transportéra.

Na mieste sa potom rozpútali tvrdé potýčky. Vzduchom lietali dlažobné kocky a kamene. Radikáli sa postupom času delili na skupinky a takto sa snažili dostať na sídlisko postrannými uličkami a cez les. Po 16:00 naviac situáciu začala komplikovať tma. Policajti na koňoch sa extrémistov snažili zahnať pomocou slzného plynu, dymovníc a vodných diel späť do centra mesta.

To sa im podarilo až po trojhodinovom boji. Šéf Robotníckej strany Tomáš Vandas večer zhodnotil akciu ako úspešnú. Vinu za strety počas pochodu do janovského sídliska nesie jednoznačne polícia, tvrdí. "Policajti neumožnili dokončiť akciu tak, ako bola naplánovaná. Na čo sa snažili účastníkov pochodu vyprovokovať, aby mohli tvrdo zasiahnuť," uviedol Vandas. Polícia však podľa jej oblastnej hovorkyne Ludmily Světlákovej nepochybila.

"Zákrok bol profesionálny a vo všetkých smeroch v súlade so zákonom," doplnila. Situácia sa upokojila okolo šiestej hodiny večer, radikáli boj o vstup na sídlisko vzdali. "Zranených bolo dokopy štrnásť, z toho sedem policajtov, ktorí boli zranení väčšinou letiacim predmetom," uviedla pre iDNES.cz Hrubešová. Vážne zranenia utrpeli počas boja najmenej dvaja ľudia.

Jednému z radikálov odtrhla jeho vlastná rozbuška prsty. Ťažké zranenie utŕžil aj zasahujúci policajt, ktorého museli kolegovia z jednej z ulíc odniesť. Polícia zadržala dvanásť ľudí kvôli výtržnostiam a troch pre priestupky. "Akcia končí, policajti však zostanú na mieste, kým neodíde posledný extrémista," dodala hovorkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu