Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Maďarskí extrémisti obvinili Slováka z Rajky, že pľul na demonštrantov!

BRATISLAVA – Rodinu zo Slovenska žijúcu v maďarskej obci Rajka stráži súkromná bezpečnostná služba. Maďarská ochranka ponúkla služby rodine Heribanovcov zadarmo po tom, ako extrémisti na internete navádzali na odplatu za to, že Igor Heriban z auta pľul na demonštrantov blokujúcich hranice.

Na internetovej stránke maďarských neonacistov kuruc.info je aj fotografia Heribana v aute, fotka jeho rodinného domu a adresa, informuje denník Sme. "Ak by mu chcel niekto vysvetliť, ako sa má správať voči tým, ktorým ukradol krajinu a na úkor ktorých zbohatol, môže to urobiť,“ vyzýva autor článku.

Igor Heriban odmieta tvrdenie autora, že v pondelok, keď autom prechádzal blokovaným hraničným priechodom v Rajke, pľul na účastníkov zo svojho auta. "Sú to výmysly, nič také som nespravil,“ bráni sa Heriban. Dodáva, že má strach o rodinu. Preto prípad oznámil na polícii v Mosonmagyaróvári. Polícia prijala jeho oznámenie, prípadom sa bude zaoberať. Heriban sa zaoberá predajom realít v Rajke, jeho klientmi sú Slováci.

"Dotyčný je Tót (hanlivé označenie Slovákov v maďarčine), nevie ani slovo po maďarsky. Milionárom sa stal vďaka tomu, že Slovákom predáva nehnuteľnosti v Rajke,“ píše sa na stránke neonacistov. Extrémistov zrejme dráždi aj fakt, že Heriban sa v Maďarsku pokúša založiť slovenský spolok, konštatuje Sme. Život v Rajke vyzerá navonok rovnako ako pred pár týždňami, po najnovších udalostiach ale mnohí prišli o príjemný pocit z bývania na vidieku.

V ankete na stránke rajka.eu môžu ľudia anonymne odpovedať na otázku: "Aké máte pocity z momentálneho diania v Maďarsku?“ Zatiaľ sa do nej zapojilo 105 z asi 800 Slovákov žijúcich v Rajke. Najviac respondentov - 32 - odpovedalo, že sa boja, 26 situácia neprekáža, 22 nevie, 21 respondentov už ľutuje, že v Rajke žije. Štyrom je to jedno. Heriban neľutuje, že sa presťahoval do Rajky, na Slovensko by sa nevrátil.

"Azda to nejako pretrpíme a verím, že bude lepšie,“ povedal pre Sme. Katalin Schanzenbacherová, Maďarka so slovenským štátnym občianstvom, hovorí: "Žijem tu už 27 rokov. Situácia nikdy nebola takáto vážna. Dúfam, že to čoskoro prejde.“ Zlepšiť naštrbené vzťahy by mohlo plánované sobotné stretnutie premiérov Maďarska a Slovenska v Komárne.

"Stretnutie je jedna vec, ale viete, doba kamenná sa neskončila preto, že sa minuli kamene. Táto doba je o tom, že sa musia minúť extrémisti,“ dodal Heriban.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu