Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Obama potvrdil plán stiahnuť vojakov z Iraku

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Barack Obama potvrdil, že plánuje stiahnuť amerických vojakov z Iraku, tak ako to sľuboval v predvolebnej kampani. Tento krok Američanom podľa neho okrem iného umožní viac sa koncentrovať na vojenské operácie v Afganistane. Obama to vyhlásil v nedeľňajšom rozhovore pre televíziu CBS.

Pre budúceho amerického prezidenta bude "najvyššou prioritou raz a navždy potlačiť al-Kájdu". Pre bezpečnosť USA bude podľa neho nesmierne dôležité dolapiť šéfa tejto organizácie Usámu bin Ládina. Obama v programe CBS 60 minút potvrdil aj sľub, že zatvorí americký vojenský zajatecký tábor na Guantáname a skoncuje s mučením osôb podozrivých z terorizmu.

Na domácej pôde bude Obamovou prioritou boj proti finančnej kríze. Na ten sa chce sústrediť už aj v období pred nástupom do funkcie, teda pred 20. januárom. Obama potvrdil doteraz len zákulisné informácie o tom, že vo svojej budúcej administratíve chce mať aj najmenej jedného republikána. Najčastejšie sa doteraz hovorilo o súčasnom republikánskom ministrovi obrany Robertovi Gatesovi, ktorého Obama chválil už pred prezidentskými voľbami.

Budúci americký prezident potvrdil aj informácie o tom, že sa minulý týždeň stretol so svojou súperkou z demokratických primárok, bývalou prvou dámou USA Hillary Clintonovou. Odmietol sa však vyjadriť k informáciám, že o nej uvažuje ako o budúcej americkej ministerke zahraničných vecí. Špekulácie o jej budúcom pôsobení na tomto poste v sobotu podporil aj jej manžel Bill Clinton, keď vyhlásil, že Hillary by bola "skvelou šéfkou diplomacie".

V súvislosti so svojím nadchádzajúcim pôsobením v Bielom dome sa Obama najviac obáva straty súkromia. "To je niečo, s čím sa podľa mňa nikdy nezmierim - strata anonymity. Ale to nie je sťažnosť, viem, že je to súčasť zmluvy," povedal Obama v CBS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu