Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Hurikán Paloma dosiahol nebezpečný tretí stupeň

GEORGE TOWN/MIAMI - Hurikán Paloma, ktorý cez Kajmanie ostrovy smeruje na Kubu, dosiahol "nebezpečnú" tretiu kategóriu s maximálnou silou vetra takmer 185 kilometrov za hodinu. Uviedlo to americké Národné hurikánové centrum v Miami.

Centrum Palomy sa v piatok vo večerných hodinách nachádzalo 50 kilometrov južne od východného cípu hlavného ostrova Veľký Kajman a okolo 440 kilometrov juhozápadne od kubánskeho mesta Camaguey. Centrum predpokladá ďalšie zosilnenie v sobotu ráno. Na Kajmaních ostrovoch hurikán polámal stromy a na Veľkom Kajmane úrady vyzvali obyvateľov a turistov, aby nevychádzali von.

Podľa hurikánového centra by búrka mala okrajom ostrova prejsť počas noci a v sobotu skoro ráno, potom by mala zosilnieť a nabrať smer na Kubu, kde obrovské škody už narobili dva predchádzajúce hurikány v tejto sezóne. Kubánske noviny Granma, ktoré posledné hurikány prirovnali k búrke z roku 1932 s 3 tisíc obeťami, napísali, že Paloma predstavuje pre ostrov "možné nebezpečenstvo."

Kubánske úrady aktivovali prvé stupne systému civilnej obrany. V strednej a východnej Kube obyvateľov vyzvali, aby sledovali správy o vývoji počasia a boli pripravení na evakuáciu. Paloma smeruje ku Camaguey, ktoré obzvlášť tvrdo zasiahol hurikán Ike začiatkom septembra. Ike a hurikán Gustave z konca augusta spôsobili škody vo výške okolo 9,4 miliardy dolárov.

Takmer tretina úrody bola na Kube zničená Podľa predpovedí počasia by mala Paloma po Kube zoslabnúť na tropickú búrku a smerovať južne od Floridy cez Bahamy a do Atlantického oceánu. Guvernér Kajmaních ostrovov Stuart Jack v piatok povedal, že na ceste je britská loď kráľovského námorníctva, ktorá bude v prípade potreby pripravená poskytnúť humanitárnu pomoc. Letisko na ostrovoch zavreli v piatok ráno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu