Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Seriál Sex v meste zvyšuje riziko otehotnenia tínedžeriek

Sex v meste
Sex v meste

BRATISLAVA - Pozeranie televíznych seriálov, ako napríklad Sex v meste, zvyšuje riziko otehotnenia tínedžeriek. Výsledky trojročného výskumu zverejnili vedci z neziskovej organizácie RAND (Research ANd Development) v časopise Pediatrics.

"Naše zistenia naznačujú, že televízia môže hrať významnú rolu vo vysokom podiele tehotenstva tínedžeriek v USA," vyhlásila behaviorálna vedkyňa Anita Chandra, ktorá výskum viedla. "Nehovoríme, že sme objavili príčinu, ale hovoríme, že toto je jeden z faktorov, ktorý sme schopní potenciálne spojiť s výskytom tehotenstiev v tínedžerskom veku," dodala.

Aj keď počet tehotných dievčat pod 19 rokov v USA klesá od roku 1991, stále ostáva v porovnaní s vyspelými krajinami vysoký. Ročne sa dostane do druhého stavu takmer jeden milión dievčat vo veku 15 až 19 rokov, čo predstavuje približne 20 percent sexuálne aktívnych žien v tejto vekovej kategórii. Väčšinou otehotnejú neplánovane a je u nich vyššia pravdepodobnosť, že prestanú chodiť do školy, budú potrebovať vládnu podporu a budú chudobné.

Na výskume sa zúčastnili dievčatá vo veku 12 až 17 rokov, s ktorými hovorili o diváckych zvykoch, sexuálnom správaní a tehotenstve trikrát počas rokov 2001 až 2004. Spomedzi 718 mladých dievčat otehotnelo 91. "Televízny obsah, ktorý pozeráme, veľmi zriedka zdôrazňuje negatívne aspekty sexu, alebo jeho riziká a zodpovednosť.

Takže ak tínedžeri dostanú informácie o sexe, len zriedka dostanú informácie o tehotenstve alebo sexuálne prenosných chorobách," povedala Chandra. Riziko otehotnenia v tínedžerskom veku znižuje výchova dvoma rodičmi. Vedci v štúdii navrhujú, aby televízne stanice ponúkali programy s realistickejším pohľadom na sex a jeho dôsledky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu