Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kaddáfí rokuje v Moskve o zbraniach a energetike

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

MOSKVA - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí dnes pricestoval do Moskvy na trojdňovú návštevu, ktorej výsledkom má byť predaj ruských zbraní do severoafrickej krajiny.

Témou rokovaní s prezidentom Dmitrijom Medvedevom bude aj spolupráca v oblasti energetiky. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že nemá "žiadnu pochybnosť" o úspechu návštevy. Podľa hospodárskeho denníka Vedomosti je pravdepodobné, že dôjde k podpisu kontraktu za viac ako dva miliardy dolárov (46,6 miliardy Sk) na dodávku ruských stíhačiek SU-30, tankov T-90 a ďalších zbraní.

Denník pritom citoval zdroje z ruskej technologickej agentúry. Súčasťou zbrojnej dohody by mohol byť aj ruský raketový protiletecký systém Tor-M2E, uviedol denník. Iný ruský denník Kommersant napísal, že Tripolis je pripravený schváliť žiadosť Moskvy na zriadenie námornej základne v Líbyi pre ruskú flotilu v Stredozemnom mori.

Ruský premiér Vladimir Putin navštívil Líbyu v apríli tohto roku, krátko po tom, ako opustil prezidentský úrad. S Tripolisom sa pritom dohodol na odpísaní líbyjského dlhu v sume 4,5 miliardy dolárov (109,5 miliardy Sk) výmenou za lukratívne dohody zahŕňajúce energetiku a zbrojárstvo.

Ruské štátne železnice vzápätí získali od Líbye mnohomiliardový kontrakt na výstavbu železničnej trate. Záujem o spoluprácu so severoafrickou krajinou na viacerých projektoch vyjadril aj ruský plynárenský gigant Gazprom. Kaddáfí predtým navštívil Moskvu v roku 1985, ešte v čase existencie Sovietskeho zväzu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu