Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

V Srbsku uzavreli politickí protivníci národné zmierenie

Boric Tadič a Ivica Dačič
Boric Tadič a Ivica Dačič (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Jeden a pol desaťročie boli v Srbsku dôverne známymi nepriateľmi, teraz sú partnermi: bývalí politickí protivníci - socialisti nebohého prezidenta Slobodana Miloševiča a demokrati súčasného prezidenta Borisa Tadiča - podpísali dnes v Belehrade zmluvu o zmierení.

"Národným zmierením " pochováme staré nepriateľstvo a umožníme budovať demokratický srbský štát, uvádza sa v ich vyhlásení. Už tri mesiace sú obe strany - Socialistická strana Srbska (SPS) a Demokratická strana (DS) - najdôležitejšími partnermi vo vláde.

Vyhlásenie o zmierení sa stretáva s odporom len v radoch demokratov, z ktorých mnohí v tom vidia "očistenie" dlhoročnej vládnej strany a jej režimu.

Socialistická strana pod vedením Miloševiča, ktorý zomrel na infarkt pred poldruha rokom vo väzení medzinárodného tribunálu v Haagu, utláčal vtedy opozičných demokratov všetkými prostriedkami. Nasadil proti nim armádne tanky a tajnú službu, ako aj poplatnú justíciu. Početní sympatizanti boli na príkaz Miloševiča zavraždení, konštatovali medzitým súdy.

Naposledy zastrelili spoluzakladateľa a prvého demokraticky zvoleného premiéra Zorana Djindjiča v marci 2003. Tadič je nástupcom Djindjiča na čele demokratov a ako prezident má takú moc ako žiadny iný srbský politik, konštatuje agentúra DPA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu