Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Fínsko sprísňuje pravidlá pre vlastnenie streleckých zbraní

Matti Juhani Saari
Matti Juhani Saari

HELSINKY - Fínsko sa rozhodlo konať a sprísniť udeľovanie povolení na držanie zbraní v osobnom vlastníctve. Reaguje tým na výzvy fínskej verejnosti, ktorá sa stále nespamätala z nedávnej tragédie v meste Kauhajoki, kde 22-ročný študent Matti Juhani Saari spustil streľbu na strednej odbornej škole a zabil deväť študentov, učiteľa a následne zastrelil aj sám seba.

Helsinky už novú sprísnenú direktívu predostreli aj polícii. Všetci noví uchádzači o vlastnenie zbrane budú musieť preukázať, že boli aktívnymi členmi streleckého klubu minimálne jeden rok. Zároveň budú musieť mať potvrdenie od lekára o svojom duševnom zdraví a absolvovať rozhovor minimálne s dvoma policajnými dôstojníkmi.

Tieto nové pravidlá sa budú vzťahovať na povolenie vlastniť zbrane všetkých veľkostí a kalibrov a bude časovo obmedzené. Fínska ministerka vnútra Anne Holmlundová chce v tejto súvislosti umožniť polícii aj väčší prístup do databáz a zdravotných záznamov držiteľov zbraní. Ministerka dokonca navrhuje zakázať držbu niektorých typov strelných zbraní.

Predpokladá sa, že tieto zmeny by po schválení fínskym parlamentom mohli vstúpiť do platnosti už budúci rok. Ďalšie do dvoch rokov. Fínske ministerstvo vnútra odhaduje, že počet ľudí legálne vlastniacich zbraň sa v krajine pohybuje na úrovni 650 tisíc a počet samotných zbraní na úrovni 1,6 milióna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu