Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tokio kúpi od ČR prebytočné emisné kvóty

TOKIO/PRAHA - Japonsko podpísalo s Českou republikou memorandum o porozumení týkajúce sa kúpy prebytočných emisných kvót, čo mu pomôže dosiahnuť cieľ zníženia emisií oxidu uhličitého podľa Kjótskeho protokolu.

Oznámilo to v utorok české ministerstvo životného prostredia. Japonsko, ktoré je piatym najväčším svetovým producentom emisií, hľadá možnosti na získanie kvót v zámorských krajinách, pretože zaostáva za svojou povinnosťou znížiť emisie na 1,19 mld. ton oxidu uhličitého do roku 2012, respektíve zredukovať ich o 6 percent v porovnaní s úrovňou z roku 1990.

Dohoda môže pre ČR predstavovať lukratívnu záležitosť, pretože Tokio musí na roky 2008 až 2012 získať kvóty v objeme 100 mil. ton, ktorých hodnota predstavuje približne 3,7 mld. USD podľa súčasných cien pre nákup kontraktov emisií. Japonsko už podpísalo memorandum o porozumení okrem Česka aj s Maďarskom a Ukrajinou.

Spoločná dohoda s Českom neuvádza, koľko prebytočných emisných kreditov (tzv. AAU - Assigned Amount Units) Japonsko od Česka odkúpi, no podľa českého ministerstva životného prostredia bude objem kvót a ich cena predmetom ďalších rokovaní. Česko plánuje predať celkovo kvóty v objeme 100 mil. ton na obdobie do roku 2012, čím môže získať 10 až 25 mld. CZK.

Za obdobie roka končiaceho v marci 2007 vyprodukovalo Japonsko 1,34 mld. ton emisií, pričom na produkcii svetových emisií oxidu uhličitého sa Japonsko v roku 2005 podieľalo 4 percentami. Kjótsky protokol spája 37 priemyselne rozvinutých krajín s cieľom obmedziť produkcie skleníkových plynov do roku 2012, no umožňuje vládam predávať prebytočné emisné kvóty. Plánom bývalých socialistických krajín v Európe je obmedziť emisie o 8 percent v porovnaní s úrovňami z roku 1990, pretože v deväťdesiatych rokoch skolaboval ťažký priemysel, a tým sa znížili emisie oxidu uhličitého .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu