Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Moskva odmieta nové sankcie voči Iránu

Dimitrij Medvedev
Dimitrij Medvedev

MOSKVA - Rusko je proti novým sankciám Bezpečnostnej rady (BR) OSN voči Iránu pre jeho sporný jadrový program.

Informovalo o tom v sobotu ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení po tom, čo Washington varoval pred možnosťou podobných opatrení. Na piatkovom stretnutí so zástupcami Spojených štátov, Číny, Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka Moskva uviedla, že je proti takémuto postupu. "Ruská strana podčiarkla potrebu pokračovania snáh o nastolenie konštruktívneho dialógu s Teheránom s cieľom dostať sa bližšie k procesu vyjednávania," uviedlo ministerstvo v stanovisku.

Biely dom v pondelok varoval Irán, že pre svoj podozrivý nukleárny program bude čeliť novým sankciám. Problémom pri ich prijímaní by však mohli byť oslabené vzťahy s Ruskom, ktoré by ako člen BR OSN disponujúci vetom mohlo veci skomplikovať. Francúzsko výzvy na potrestanie islamskej krajiny podporilo, Čína si však naopak nemyslí, že nové sankcie problém nevyriešia.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) obvinila v pondelok vo svojej novej správe Irán, že blokuje snahy agentúry o preverenie jeho jadrového programu a odmieta jej prístup k dokumentom, jednotlivcom alebo miestam. Päť stálych členov BR OSN a Nemecko vedú preto vo Washingtone rokovania o nových možnostiach, ktoré by prinútili Teherán vzdať sa svojich podozrivých aktivít. BR OSN už uvalila na Irán tri série sankcií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu