Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Uzákonenie eutanázie v ČR sa odkladá

BRATISLAVA - Uzákonenie eutanázie v Českej republike sa zatiaľ odkladá. Návrh zákona o "dôstojnej smrti" z dielne senátorky Václavy Domšovej totiž nezískal podporu hornej snemovne. Problémom novely je podľa kritikov najmä na to, že nový zákon by síce zlegalizoval vedomé usmrtenie, avšak nezaoberá sa existujúcou hrozbou jeho zneužitia.

Samotná navrhovateľka vyhlásila, že najdôležitejšia je odborná diskusia na túto tému, keďže verejnosť podľa nej "nechce rýchle riešenie, ale požaduje otvorenie diskusie". Tá môže podľa Domšovej poukázať nielen na nedostatky v paliatívnej liečbe, ale zároveň na to, že česká spoločnosť nie je na podobný zákon pripravená.

Senátorka predložila návrh v júli. Jeho cieľom je uzákonenie asistovanej eutanázie a samovraždy. Znamenalo by to, že chorý by sa za odbornej zdravotníckej pomoci mohol sám usmrtiť. Smrť by teda na základe jeho žiadosti mohol privodiť lekár, ktorý by za to však nemohol byť trestne stíhaný. Domšová podľa svojich slov tak chce zabezpečiť, aby odchod mohol byť "dôstojný a zároveň i slobodný", a praje si, aby ľudia "túto možnosť raz mali".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu