Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čech podstúpil vo Švajčiarsku eutanáziu

BERN - Český občan sa rozhodol pre dobrovoľný odchod zo života na švajčiarskej klinike, ktorá pomáha nevyliečiteľne chorým zomrieť. Je to prvý známy prípad eutanázie obyvateľa Českej republiky.

Informuje o tom vo štvrtok internetový server iDnes.cz. Vo Švajčiarsku je eutanázia legálna a na jednej z tamojších kliník registrujú ďalších štyroch Čechov, ktorí chcú dobrovoľne zomrieť. Prvý prípad uskutočnenej eutanázie sa české úrady dozvedeli od polície. Išlo o postihnutého človeka, po ktorom pátrali ako po nezvestnom.

"V spolupráci so švajčiarskou stranou sme získali od tejto štátom licencovanej firmy, ktorá pomohla postihnutému zomrieť, úmrtný list ako dôkaz," povedala Marie Načeradcová z odboru pátrania českého policajného prezídia.

Podľa lekára Alberta Rethmana, ktorý o eutanázii prednáša na teologickej fakulte Karlovej univerzity, sa takýto prípad dal očakávať. "Do Švajčiarska cestujú zomrieť ľudia z Nemecka. Tak prečo nie z Čiech?". Ľudia, ktorí chcú zomrieť, podľa jeho slov dostanú na klinike nápoj s jedom. Injekcie sa nepoužívajú.

Okrem Švajčiarska je v Európe eutanázia dovolená aj v Holandsku a Belgicku. O jej legalizácii sa v súčasnosti diskutuje aj v Českej republike, ale najsilnejšie politické strany sú proti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu