Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Česko: Pacienti dostanú právo na smrť

U nás dobrovoľná samovražda zatiaľ nepripadá do úvahy
U nás dobrovoľná samovražda zatiaľ nepripadá do úvahy

PRAHA/BRATISLAVA - Radikálna zmena. Českí pacienti zrejme už čoskoro sami rozhodnú o živote a smrti. U notára spíšu dokument, v ktorom presne určia, kedy ich majú odpojiť od prístrojov. A lekárom nezostane nič iné, len ich želanie jednoducho akceptovať. U nás však dobrovoľná samovražda zatiaľ nepripadá do úvahy.

Česká vláda by mala o návrhu ministerstva zdravotníctva rokovať už na budúci týždeň. Nejde však o povolenie eutanázie, ale o takzvané právo na smrť. V notársky overenom dokumente budúci pacient určí, kedy majú lekári vzdať boj o jeho záchranu. „Zvažujeme vytvorenie registra. Bude podobný tomu, aký funguje v prípade ľudí, ktorí po smrti odmietajú darovať orgány,“ povedala Mladej Fronte Dnes námestnícka ministra Markéta Helnerová.

Vo svete sa z tohto práva stáva bežná prax. „Ak nebudem schopná komunikovať, opíšem, za akých okolností, kto a ako môže rozhodnúť o skončení môjho života,“ vysvetľuje Jana Petrenko z Koalície pre zdravie. Slovenskí pacienti sa voľby „smrť alebo život“ ešte nedočkajú. „Táto otázka ešte zatiaľ v odborných kruhoch nebola nastolená,“ povedal šéf zdravotníctva Ivan Valentovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu