Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Naša slabá angličtina v Británii nestačí!

BRATISLAVA - Slovenskí stredoškoláci sú na štúdium angličtiny vo Veľkej Británii stále prikrátki.

O sociálne štipendium v anglicky hovoriacej krajine prejavilo tento rok záujem až 649 študentov, z ktorých vláda vyhovela len 26,7 percenta. Do Británie nominovalo Slovensko pôvodne 56 adeptov, kritériám vyhovelo len 36 z nich. Informoval o tom dnes minister školstva Ján Mikolaj.

"My sme stanovili jazykovú úroveň B1 a B2 v rámci medzinárodného štandardu, ale Veľká Británia mala na rozdiel od iných štátov individuálny pohovor s každým žiakom. Každá cieľová škola sledovala, či ten adept vie po anglicky tak, ako si to ona predstavuje," uviedol. Dvadsať študentov, ktorým Británia nevyhovela, umiestnila vláda v Írsku. "Írska republika nemá takéto prísne požiadavky na jazykovú vybavenosť, takže tie deti napokon v zahraničí sú a v angličtine študujú," dodal minister.

Najviac slovenských stredoškolákov má tento rok študovať v Írsku. Spolu so zamietnutými študentmi z Británie tam bude stredné školy navštevovať 130 našich žiakov. Mimoriadne nám vyšlo v ústrety Francúzsko, ktoré navŕšilo počet požadovaných miest až o 100 percent na 82, Slovensko však nevyužilo všetky miesta. Z 92 záujemcov nominovala vláda 64, z ktorých ešte dvaja sami odstúpili.

Do školských lavíc v Nemecku zasadlo 31, do tried v Rakúsku 19 žiakov. Štát vyhovel spolu 34,9 percenta žiadateľov o štúdium v nemecky hovoriacich krajinách. V Španielsku strávi školský rok 31 stredoškolákov - vybrali ich z 56 žiadateľov. Všetkých 10 záujemcov získalo štipendium v Taliansku. Najmenší záujem bol už tradične o štúdium v Rusku, kam Slovensko vyslalo štyroch z piatich žiadateľov.

Pre Program sociálnych štipendií vlády stiahli podľa premiéra Roberta Fica z rezortu obrany do 200 miliónov korún (6,64 milióna €). "Tento školský rok vyšiel celý program na vyše 64 miliónov korún (2,12 milióna €), čo potvrdzuje, že máme zdroje aj na ďalší školský rok bez ďalších problémov," povedal Fico. Kabinet predpokladal priemerné ročné výdavky na jedného žiaka na 7 730 € (232 874 Sk), reálne náklady však predstavujú 6 600 € (198 832 Sk). Prostriedky pokrývajú ubytovanie, stravovanie, mestskú dopravu, vreckové, učebné pomôcky, zdravotné poistenie a cestovné náklady, vrátane návštevy Slovenska počas Vianoc.

Najdrahšie je štúdium vo Veľkej Británii, kde ročne stojí vládu jeden študent v priemere 8 900 € (268 121 Sk). Naopak, najlacnejší je jazykový pobyt v Španielsku - priemerné ročné náklady na jedného študenta tu predstavujú 5 131 € (154 577 Sk).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu