Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Imunitu mi sľubovali všetci stáli členovia BR OSN, tvrdí Karadžič

Radovan Karadžič Zobraziť galériu (7)
Radovan Karadžič

BRATISLAVA - Bývalý bosnianskosrbský vodca Radovan Karadžič v stredu vystúpil pred sudcom haagskeho tribunálu s novým tvrdením, že americký vyjednávač Richard Holbrooke, ktorý mu údajne prisľúbil imunitu výmenou za odchod z verejného života, konal v mene všetkých stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov.

Zopakoval tak hlavný argument svojej doterajšej obhajoby, v ktorej sa rozhodol pokračovať sám.

"Všetko, čo urobil pán Holbrooke, viedlo k rezolúcii Bezpečnostnej rady," povedal Karadžič pred škótskym sudcom Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Iainom Bonomym. "Toto nie je problém, ktorý je možné jednoducho odmietnuť ako dvojstrannú dohodu medzi mnou a Spojenými štátmi. Konal v mene stálych členov Bezpečnostnej rady." Bonomy varoval Karadžiča pred rizikami vyplývajúcimi zo samostatnej obhajoby, najmä čo sa týka vyjadrení o beztrestnosti. Podľa sudcu ICTY skúma jeho tvrdenia, aby určil, či dohoda s Holbrookom "môže, alebo mala by mať vplyv na prácu nezávislého tribunálu". Holbrooke existenciu dohody s Karadžičom popiera.

Šesťdesiattriročný Karadžič v súčasnosti čelí 11 obvineniam z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Podľa vyjadrenia žalobcu Alana Tiegera však do pondelka predložia novú obžalobu, ktorej podrobnosti zatiaľ nie sú známe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu