Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Severná Kórea začala oživovať hlavný jadrový reaktor

TOKIO - Severná Kórea začala s obnovou svojho hlavného jadrového zariadenia, ktoré predtým vyradila z prevádzky v rámci šesťstrannej dohody o jadrovom odzbrojení.

V stredu to uviedli japonská tlačová agentúra Kjódó a americká spravodajská televízia Fox News. Kórejská ľudovodemokratická republika tak zrejme splnila svoje hrozby po tom, ako ju Spojené štáty americké napriek predošlým sľubom nevyradili zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus. Pchjongjang už 26. augusta oznámil, že zastavil proces odstavovania jadrových zariadení a zváži ich uvedenie do pôvodného stavu.

Podľa nemenovaných diplomatov v Pekingu, ktorých cituje agentúra Kjódó, začali Severokórejčania v utorok práce na obnove zariadení v objekte Jongbjon, približne 90 kilometrov severne od Pchjongjangu. Oficiálne miesta správy odmietli komentovať. "Nič o tom nevieme," uviedol pred novinármi hovorca japonskej vlády Nobutaka Mačimura.

Washington trvá na tom, že KĽDR môže vyradiť z čiernej listiny iba vtedy, ak pristúpi na prísny protokol overovania júnovej deklarácie jadrových zariadení a programov. To však Pchjongjang odmieta s tým, že podľa dohody mali prvý krok urobiť USA. "Spojené štáty sa hlboko mýlia, ak si myslia, že môžu v KĽDR vykonať domovú prehliadku podľa ľubovôle práve tak, ako to robili v Iraku," uviedol vo vyhlásení z 26. augusta hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí. Zastavenie jadrových programov výmenou za diplomatické ústupky a hospodársku pomoc je predmetom minuloročnej dohody dosiahnutej v rámci šesťstranných rozhovorov v Pekingu, na ktorých sa zúčastňujú obe kórejské republiky, USA, Čína, Japonsko a Rusko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu