Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Starosta Ríma pobúril Židov slovami o fašizme

Starosta Ríma Gianni Alemanno
Starosta Ríma Gianni Alemanno

RÍM - Rímsky pravicový primátor Gianni Alemanno pobúril taliansku židovskú obec, keď odmietol označiť fašizmus za absolútne zlo.

Na otázku novinára, či považuje fašizmus za absolútne zlo, odpovedal: "Nemyslím si to a ani som si to nikdy nemyslel. Fašizmus bol oveľa komplexnejší fenomén. Mnoho ľudí sa k nemu prihlásilo v dobrej viere a nemám pocit, že by všetci mali spadať pod túto definíciu. Na druhej strane rasové zákony, ktoré vznikli počas fašizmu a priviedli ho k politickému a kultúrnemu koncu, boli absolútnym zlom." Alemanno bol v minulosti členom neofašistickej strany MSI, neskôr prešiel ku konzervatívnej Národnej aliancii.

Prezident Židovskej komunity Talianska Renzo Gattegna odmieta relativizovanie vtedajšieho systému. "Rasové zákony odhlasoval fašistický režim, je ťažké oddeľovať od seba tieto dve veci. Keď hovoríme o takýchto významných veciach, mali by sme byť pri podobných vyhláseniach veľmi opatrní," povedal Gattegna. Zástupca rímskej židovskej komunity Riccardo Pacifici reagoval len stručne: "Čakáme na vysvetlenie."

Alemanno sa v pondelok rozhodol spresniť svoje predošlé vyjadrenie o vládnutí diktátora Benita Mussoliniho v rokoch 1922 až 1943. Jeho súčasťou boli aj rasové zákony zo septembra 1938. Židovských študentov vylúčili z talianskych škôl a Židia nemohli zastávať verejné funkcie. "To, že sa snažíme porozumieť komplexnosti talianskeho totalitného fenoménu, neznamená, že neodsudzujeme masové vraždenie a nedemokratickú politiku vtedajšieho režimu," povedal v pondelok Alemanno.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu