Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Tragédiu slovenských Židov si v Bratislave uctili desiatky ľudí

Sprava miestopredseda slovenskej vlády Dušan Čaplovič, premiér Robert Fico, manželka prezidenta Silvia Gašparovičová a prezident Ivan Gašparovič
Sprava miestopredseda slovenskej vlády Dušan Čaplovič, premiér Robert Fico, manželka prezidenta Silvia Gašparovičová a prezident Ivan Gašparovič (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Pamiatku slovenských Židov počas druhej svetovej vojny a všetkých Slovákov, ktorí im v tých časoch pomáhali, si dnes pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia pripomenulo niekoľko desiatok ľudí.

Historickú tragédiu si k pamätníku na bratislavskom Rybnom námestí prišli uctiť aj prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico a ďalší politickí predstavitelia. "Odmietam tu akékoľvek kompromisy. Po deportáciách, zavraždení tisícov nevinných (...) a mnohých záchrancov nemôže prísť žiadna licitácia, ale odsúdenie, trest, pripomínanie a bránenie akýmkoľvek prejavom rasovej neznášanlivosti," prihovoril sa prítomným Fico. Vyzdvihol odvahu všetkých Slovákov, ktorí počas druhej svetovej vojny pomáhali Židom, pričom mnohí z nich za svoju statočnosť zaplatili vlastným životom.

Počas druhej svetovej vojny bolo zo Slovenska deportovaných okolo 70.000 Židov, z toho asi 67.000 v nemeckých koncentračných táboroch zahynulo. V nacistických táboroch prišlo počas vojny o život asi šesť miliónov Židov.

Na počet obyvateľov patrí Slovensko podľa premiéra ku krajinám, kde počas holokaustu zachránili najviac ľudí židovského pôvodu. Štát Izrael doteraz ocenil už viac ako štyri stovky Slovákov vyznamenaním Spravodlivý medzi národmi.

Fico informoval o tom, že vo Zvolene by mal vzniknúť nový pamätník na obdobie holokaustu - Park ušľachtilých duší. "Bude určený tým obyvateľom Slovenska, ktorí sa pokúsili zachrániť Židov počas obdobia holokaustu, ale pritom zomreli na mieste alebo v koncentračných táboroch," priblížil.

Pamätný Deň obetí holokaustu sa slávi v deň výročia prijatia takzvaného Židovského kódexu vojnovým slovenským štátom z 9. septembra 1941. Kódex zbavil slovenských Židov viacerých občianskych i ľudských práv. S myšlienkou prijať zákon o dnešnom pamätnom dni prišiel pred siedmimi rokmi bývalý prezident Rudolf Schuster.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu