Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA: Prášok v liste McCainovi nebol nebezpečný

Prezidentský kandidát John McCain
Prezidentský kandidát John McCain

WASHINGTON - Podozrivý prášok, ktorý bol v liste adresovanom republikánskemu prezidentskému kandidátovi Johnovi McCainovi do jeho centrály neďaleko Denveru, nebol nebezpečný, uviedli v piatok americké médiá.

List vyvolal medzi zamestnancami centrály paniku. Z bezpečnostných dôvodov ich evakuovali a umiestnili do karantény. Podobné podozrivé listy doručili aj do McCainovho úradu v Manchestri a v New Hampshire, no tiež obsahovali len neškodný prášok.

Neskôr sa ukázalo, že listy rozosielal 39-ročný Marc Harold Ramsey, ktorý si odpykával vo väzení trest za obťažovanie a útok na predstaviteľa polície, povedal miestny šerif. Prípad pripomína takzvanú antraxovú kauzu, ktorá po teroristických útokoch na newyorské dvojičky a Pentagon z 11. septembra 2001 vystrašila celé Spojené štáty aj zvyšok sveta.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) pred dvoma týždňami oznámil, že kauzu vyšetril. Podľa FBI listy so smrtiacim antraxom vo forme bieleho prášku zasielal americký vedec Bruce Ivins. Šesťdesiatdvaročný vedec v auguste po tom, čo ho začali americké úrady vyšetrovať pre podozrenie zo zabitia piatich ľudí, spáchal samovraždu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu