LONDÝN - Čokoláda, káva, avokádo, mandle, ale aj hovädzie mäso, pšenica či zemiaky – to všetko sa môže v budúcnosti stať vzácnym luxusom. Klimatické zmeny totiž zásadne ovplyvňujú pestovanie a produkciu mnohých potravín. Podľa odborníkov môže dôjsť k ich nedostatku skôr, než si myslíme.
Supermarkety bez obľúbených potravín?
Zmena klímy sa môže v priebehu nasledujúcej dekády podpísať na dostupnosti viacerých základných surovín. Niektoré potraviny dokonca môžu zo supermarketových regálov zmiznúť úplne. Prvé náznaky už vidíme dnes – prudký nárast cien je pre mnohé produkty realitou.
Čokoláda: Kakao bojuje o prežitie
Jednou z najviac ohrozených plodín je kakao. Až 70 % svetovej produkcie pochádza zo západnej Afriky, kde sa farmári čoraz častejšie stretávajú s neúrodou spôsobenou extrémnymi horúčavami, silnými dažďami a rozširujúcimi sa chorobami rastlín.
„Kakaovníky sú veľmi citlivé na klimatické výkyvy. Zvýšené teploty a vlhkosť vytvárajú ideálne podmienky pre šírenie škodcov a húb, s ktorými si stromy nedokážu poradiť,“ píše časopis Forbes. Výsledkom je znížená produkcia a rast cien. A podľa odborníkov sa situácia bude len zhoršovať.
Káva: Nápoj, ktorý môže zdražieť alebo zmiznúť
Obľúbený ranný rituál môže byť v ohrození. Podľa potravinovej futuroložky Morgaine Gayeovej rastúce teploty a meniace sa zrážkové vzorce ohrozujú najmä produkciu kávy v Brazílii a ďalších juhoamerických krajinách.
„Farmári už začínajú presúvať svoje plantáže do vyšších polôh alebo menia plodiny, čo znamená, že niektoré oblasti prídu o kávovníky úplne,“ uviedla pre denník Daily Express.
Vedci sa snažia nájsť alternatívy, ako je čakanková káva, laboratórne pestované kávové zrná či nápoje z datlí. No pre milovníkov pravej kávy to nie je dobrá správa. „Vidíme veľký pokrok v laboratórne pestovanom kakaovom masle a fermentovaných čokoládových produktoch,“ dodáva Gayeová. Výrobcovia tiež experimentujú s alternatívami z rohovníka alebo iných strukovín.
Avokádo a mandle: Obete sucha
Avokáda a mandle sú ďalšie potraviny, ktoré zápasia so zmenami klímy. Obe plodiny potrebujú na pestovanie veľké množstvo vody, pričom sucho sa v mnohých oblastiach stáva bežným javom. „Ak budú obdobia sucha pokračovať, produkcia týchto plodín vo veľkom meradle nemusí byť dlhodobo udržateľná,“ varuje odborníčka na výživu Jennie Nortonová.
Pšenica, zemiaky a kapustovitá zelenina: Základné potraviny v ohrození
Podľa odborníkov môže byť ohrozená aj úroda pšenice, zemiakov a kapustovitých rastlín. Dôvodom sú extrémne výkyvy počasia – od záplav až po nečakané mrazy. Ak sa klimatické zmeny nezastavia, môžeme sa pripraviť na častejšie neúrody a vyššie ceny základných potravín.
Hovädzie mäso: Zmení sa náš jedálniček?
Hovädzie mäso je čoraz viac pod tlakom nielen pre svoj vplyv na životné prostredie, ale aj kvôli rastúcim nákladom na jeho produkciu. „Chov dobytka prispieva k vysokým emisiám skleníkových plynov, nadmerne spotrebúva vodu a spôsobuje odlesňovanie,“ vysvetľuje dietológ a odborník na klinickú výživu Rimas Geiga.
Vzhľadom na tieto faktory očakáva, že regulácie a zmena spotrebiteľských návykov povedú k rozmachu laboratórne pestovaného mäsa a rastlinných alternatív. „V budúcnosti bude hovädzie mäso skôr výnimkou ako pravidlom,“ dodáva.
Budeme si musieť zvyknúť
Ak sa klimatické zmeny nepodarí spomaliť, niektoré obľúbené potraviny môžu zmiznúť z trhu alebo sa stať cenovo nedostupnými. Výrobcovia hľadajú alternatívy, ale je otázne, či dokážu plne nahradiť originál. Budúcnosť stravovania tak môže vyzerať inak, než sme boli doteraz zvyknutí.