Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kurdskí separatisti varovali pred bombovými útokmi

LONDÝN - Strana kurdských pracujúcich (PKK) varovala pred hroziacimi teroristickými útokmi na území Turecka.

Informovala o tom v pondelok britská spravodajská televízia BBC, ktorá zverejnila v pondelok rozhovor s hlavným predstaviteľom vojenského krídla kurdských separatistov. Na zázname, ktorý vznikol podľa BBC pred dvoma týždňami v odľahlom horskom regióne na severe Iraku, hovorí veliteľ povstalcov Murat Karayilan o možnosti útokov na "hospodárske a vojenské ciele" v tureckých mestách. PKK k nim podľa neho pristúpi, ak turecká armáda nezastaví boje proti separatistom. Od útokov, ktoré si vyžiadali v nedeľu 17 ľudských životov, sa PKK dištancovala.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v pondelok nepriamo obvinil z dvojitého bombového útoku v Istanbule, ktorý si vyžiadal najmenej 17 mŕtvych a vyše 150 zranených, separatistických kurdských rebelov a nazval ho "cenou" za intenzívne zákroky proti rebelom v Turecku a susednom Iraku. Išlo pritom o najkrvavejší útok v krajine od roku 2003, keď pri samovražedných atentátoch v Istanbule prišlo o život 63 ľudí.

Ankara od konca minulého roku stupňuje boj proti kurdským separatistom, ktorí zo svojich základní v severnom Iraku pravidelne ohrozujú Turecko v rámci boja za autonómiu. Konflikt si od roku 1984 vyžiadal okolo 40 tisíc životov. PKK považujú za teroristickú organizáciu Spojené štáty i Európska únia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu