Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Izraelská armáda oznámila každodennú taktickú prestávku na juhu Pásma Gazy

Raketové útoky v Pásme Gazy
Raketové útoky v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

JERUZALEM - Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že v časti južného Pásma Gazy bude počas dňa denne "takticky pozastavovať vojenskú činnosť", aby zjednodušila dodávky pomoci, informuje agentúra AFP.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že "miestne taktické prerušenie vojenskej činnosti na humanitárne účely bude prebiehať od 8.00 do 19.00 každý deň až do odvolania pozdĺž cesty, ktorá vedie od hraničného priechodu Kerem Šalom k ceste Salah al-Din a ďalej na sever".

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas odštartoval Hamas útokom na Izrael 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili 1200 ľudí a viac ako 250 ďalších uniesli. Pri následnej izraelskej ofenzíve prišlo o život už približne 37.000 Palestínčanov, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, kontrolovanej hnutím Hamas.

Odpoveď Hamasu na návrh prímeria v Gaze je v súlade so zásadami USA

Odpoveď hnutia Hamas na najnovší návrh prímeria v Pásme Gazy je v súlade so zásadami, ktoré predložil americký prezident Joe Biden, uviedol v nedeľu líder tejto palestínskej radikálnej organizácie Ismáíl Haníja. Informuje správa agentúry Reuters. "Hamas a (palestínske) skupiny sú pripravené na komplexnú dohodu, ktorá zahŕňa prímerie, stiahnutie sa z pásma, obnovu toho, čo bolo zničené, a dohodu o výmene (izraelských rukojemníkov a palestínskych väzňov)," povedal Haníja v nedeľnom televíznom prejave. 

Americký prezident Joe Biden 31. mája predstavil trojfázový plán prímeria ako ponuku Izraela voči Hamasu. Agentúra Reuters neskôr s odvolaním sa na svoje zdroje v americkej administratívne napísala, že tento plán spoločne vypracovali USA a Izrael, avšak Biden s ním išiel na verejnosť bez súhlasu izraelskej vlády. Medzi hlavnými bodmi návrhu je prepustenie izraelských rukojemníkov z Pásma Gazy výmenou za Palestínčanov zadržiavaných v izraelských väzniciach či zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, ale aj obnova enklávy.

Katar a Egypt, ktorí už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní medzi Izraelom a Hamasom, v utorok uviedli, že od Hamasu dostali odpoveď na najnovší návrh prímeria, detaily však neuviedli. Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v stredu vyhlásil, že Hamas navrhol v dokumente množstvo zmien, z ktorých niektoré nie sú uskutočniteľné. Dodal však, že sprostredkovatelia prímeria sú odhodlaní odstrániť rozdiely. Vysoký predstaviteľ Hamasu pre Reuters však uviedol, že zmeny, ktoré hnutie požaduje, nie sú "výrazné". Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku hnutia Hamas na Izrael 7. októbra minulého roka, pri ktorom prišlo o život približne 1200 ľudí. Odvetná izraelská ofenzíva si podľa zdravotníckych úradov v Gaze doteraz vyžiadala najmenej 37.296 obetí.

Viac o téme: VojnaArmádaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu