Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Parlamentný výbor v Gruzínsku odmietol prezidentské veto kontroverzného zákona

V Gruzínsku vyšli ľudia opäť do ulíc protestovať proti zákonu o zahraničnom vplyve
V Gruzínsku vyšli ľudia opäť do ulíc protestovať proti zákonu o zahraničnom vplyve (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

TBILISI - Výbor gruzínskeho parlamentu v pondelok odmietol prezidentské veto zákona o zahraničnom vplyve, ktorý v krajine vyvolal masové protesty. Informuje agentúra AP.

Tento krok parlamentného výboru pre súdnictvo vytvára možnosť, aby v utorok zákonodarný zbor hlasoval o prelomení veta prezidentky Salome Zurabišviliovej. Zákon podľa nej a ďalších kritikov obmedzí slobodu médií a zabrzdí šance Gruzínska na vstup do Európskej únie.

archívne video

Bitka v gruzínskom parlamente (Zdroj: X)

Gruzínska prezidentka zákon vetovala 18. mája po tom, ako ho v treťom čítaní schválili v parlamente poslanci vládnej strany Gruzínsky sen a jej spojenci. Tento politický blok má v parlamente dostatok hlasov na prelomenie veta.

Na základe zákona o tzv. vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti", ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

Cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií

V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Návrh zákona kritizujú viaceré medzinárodné organizácie vrátane Európskej únie, NATO, Rady Európy či OSN.

Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Takúto legislatívnu normu sa snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.

Viac o téme: ZákonGruzínskoPrezidentské veto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu