Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Vojenská služba pre mladých, odkazuje britský premiér Sunak! TOTO plánuje, ak zvíťazí vo voľbách

(Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

LONDÝN - Britská Konzervatívna strana zavedie povinnú vojenskú službu pre mladých ľudí, ak zvíťazí v júlových parlamentných voľbách, vyhlásil sobotu neskoro večer jej predseda a zároveň premiér Rishi Sunak. Informujeme podľa nedeľňajšej správy agentúry Reuters.

Podľa Sunakovho plánu by si mohli mladí ľudia vo veku 18 rokov vybrať z dvoch možností - buď jeden víkend v mesiaci počas jedného roka strávia dobrovoľníckou činnosťou, alebo odslúžia jeden rok v ozbrojených silách. "Británia dnes čelí budúcnosti, ktorá je nebezpečnejšia a rozdelenejšia. Niet pochýb o tom, že naše demokratické hodnoty sú ohrozené. Preto zavedieme odvážny nový model vojenskej služby pre 18-ročných," uviedol Sunak.

Vládna strana v prieskumoch verejnej mienky dlhodobo zaostáva

Jeho vyhlásenie nasledovalo po sobotňajšom vyjadrení lídra opozičných labouristov Keira Starmera, ktorý sa vyslovil v prospech zavadenia hlasovacieho práva pre mladých vo veku 16-17 rokov. Všeobecne sa predpokladá, že konzervatívci v nadchádzajúcich voľbách, ktoré prebehnú 4.júla, po 14 rokoch pri moci prehrajú s labouristami. Vládna strana v prieskumoch verejnej mienky dlhodobo zaostáva a zmeniť jej šance zrejme nepomohlo ani nečakané vyhlásenie volieb Sunakom minulú stredu, dodala agentúra Reuters.

Budú hroziť sankcie?

Britský minister vnútra James Cleverly pre stanicu BBC objasnil, že tým, ktorí vynechajú povinnú službu, nebudú hroziť žiadne trestné sankcie, ale že ľudia budú nútení ju vykonať. Na otázku, či to nie je v protiklade s liberálnymi hodnotami Konzervatívnej strany, reagoval slovami, že stále nútia ľudí, aby niečo robili. Citoval napríklad povinnú školskú dochádzku.

Niekdajšiu tzv. národnú službu zaviedla v roku 1947 labouristická vláda premiéra Clementa Attleeho po druhej svetovej vojne. Fungovala do roku 1960, pričom muži vo veku 17 až 21 rokov museli odslúžiť 18 mesiacov v armáde.

Viac o téme: BritániaVojenská službaRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu