Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Si Ťin-pching s Putinom rokoval o upevnení vzťahov a spolupráce

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s čínskym štátnym radcom Šen I-čchinom (druhý sprava) po prílete na medzinárodné letisko v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s čínskym štátnym radcom Šen I-čchinom (druhý sprava) po prílete na medzinárodné letisko v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024. (Zdroj: SITA/Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok na stretnutí ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu vzťahy Číny s Ruskom označil za prospešné pre mier a prisľúbil upevnenie spolupráce. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Vzťahy medzi Čínou a Ruskom sú podľa Si Ťin-pchinga základným záujmom oboch krajín a takisto vedú k mieru. "Čína je pripravená pracovať s Ruskom s cieľom... podporovať čestnosť a spravodlivosť vo svete," uviedol Si vo vyhlásení, ktoré sprostredkovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Putin povedal, že vzťahy týchto dvoch krajín sú stabilizujúcim prvkom na medzinárodnej scéne.

archívne video

Tlačová konferencia strany Progresívne Slovensko na tému Slovensko kryje Putinových spojencov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ruský prezident na dvojdňovú štátnu návštevu Číny pricestoval v stredu večer. Okrem Pekingu plánuje navštíviť aj Charbin, najväčšie mesto a správne stredisko provincie Chej-lung-ťiang na severovýchode Číny. Táto krajina je pre Rusko dôležitým hospodárskym spojencom po tom, ako Západ voči Moskve prijal sankcie z dôvodu vojny na Ukrajine, pripomína AFP.

Ide o Putinovu prvú zahraničnú cestu, odkedy bol v marci opätovne zvolený do úradu prezidenta na piate funkčné obdobie.

Viac o téme: PodporaSpoluprácaRuskoČínaPeking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu