Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Polícia zadržala v Gruzínsku šesť ľudí, ktorí protestovali proti spornému zákonu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TBILISI - Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za "napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku," Informujú agentúry Reuters a IPN.

Šéf polície v Tbilisi Sulchan Tamazašvili uviedol, že účastníci protestu sa pokúsili vlámať do budovy parlamentu a spáchali násilné činy. Uviedol, že hádzali rôzne predmety, použili neznámy slzotvorný plyn a napadli policajné jednotky. Ako dodal, gruzínske ministerstvo vnútra vec prešetrilo v spolupráci s úradom prokurátora a následne zatklo šesť ľudí.

archívne video

Eurokomisia musí problémy poľnohospodárov v EÚ riešiť teraz a rýchlo, tvrdí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Protestujúci údajne viackrát prekročili hranice zákona. Účastníci zhromaždenia vraj pri hádzaní objektov na dvor budovy Úradu špeciálnej ochrany štátu spôsobili zranenia siedmim zamestnancom ministerstva vnútra, udáva IPN. V Gruzínsku sa od 9. apríla konajú protesty v reakcii na plány vládnucej strany Gruzínsky sen zaviesť sporný zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu, ktorého obdoba existuje aj v Rusku.

Navrhovaný zákon kritizujú Európska únia, Spojené štáty a aj OSN. Demonštrácie boli potláčané slzotvorným plynom či gumovými projektilmi. Viacero ľudí muselo byť hospitalizovaných; došlo k zraneniam a zadržaniu desiatok ľudí.

Viac o téme: ZadržanieDemonštrantiGruzínskoSporný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu