Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Stredoamerickí lídri odmietli nové imigračné pravidlá EÚ

Gaspar Vega, Leonel Fernandez, Manuel Zelaya a Luiz Inacio
Gaspar Vega, Leonel Fernandez, Manuel Zelaya a Luiz Inacio

SAN SALVADOR - Predstavitelia stredoamerických štátov a Dominikánskej republiky odmietli nové pravidlá Európskej únie pre vypovedanie ilegálnych imigrantov.

Pridali sa tak k ďalším latinsko-americkým štátom, ktoré nedávno schválenú európsku smernicu odsúdili. Na regionálnom summite v Salvadore hlavy stredoamerických štátov vyjadrili "hlboké znepokojenie" v súvislosti s negatívnymi dôsledkami smernice v oblasti dodržiavania ľudských práv.

Európsky parlament schválil tento mesiac pravidlá, ktoré umožňujú do 18 mesiacov zadržiavať ilegálnych imigrantov, aby sa tak znížilo riziko ich úteku počas deportačného procesu. Vypovedaní imigranti môžu tiež dostať päťročný zákaz návratu, ak nespolupracujú s úradmi alebo sú považovaní za hrozbu.

"Obrana ľudských práv emigrantov, legálnych aj nelegálnych, musí byť zásadná," uviedol honduraský prezident Manuel Zelaya, podľa ktorého "Európska únia urobila symbolický krok späť v tomto zmysle."

Nové pravidlá zaručujú zadržaným migrantom základné práva, vrátane dostupnosti bezplatného právneho poradenstva. Umiestnení musia byť v špecializovaných centrách, nie však vo väzniciach. Okolo 8 miliónom ilegálnych imigrantov žije v 27-člennej EÚ. Väčšina pochádza zo severnej Afriky, bývalých sovietskych štátov a Balkánu. Drvivá prevaha stredoamerických a karibských migrantov hľadá lepší život v Spojených štátoch. Novú smernicu EÚ kritizovali aj Brazília, Bolívia, Venezuela a Peru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu