Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Armáda zadržala v Hondurase 2,7 tony kokaínu pašovaného po mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEGUCIGALPA - Viac ako 2,7 tony kokaínu pašovaného v motorových člnoch zadržali honduraskí vojaci v Karibskom mori, uviedla v pondelok tamojšia armáda.

V nedeľu neskoro večer sa v departemente Gracias a Dios na východe krajiny našlo viac ako 2700 balíkov, z ktorých každý mal hmotnosť jeden kilogram, uviedol hovorca ozbrojených síl. Podľa jeho slov bol náklad objavený v dvoch člnoch na pláži a dodal, že úrady pátrajú po ďalších ukrytých balíkoch.Honduras je od 70. rokov 20. storočia tranzitným miestom pre kokaín pašovaný z Južnej Ameriky do Spojených štátov.

Bývalý honduraský prezident Juan Orlando Hernández bol v marci v USA usvedčený zo sprisahania s cieľom dovážať kokaín. V roku 2022 bol vydaný do USA a obvinený z pomáhania pašerákom drog výmenou za úplatky vo výške miliónov dolárov.

Hernandéz podľa americkej prokuratúry počas svojho prezidentského mandátu v rokoch 2014-2022 premenil svoju krajinu na "drogový štát" a hrozí mu doživotie. Jeho nástupkyňa Xiomara Castrová prisľúbila bojovať proti obchodovaniu s drogami.Námorné sily v tejto malej stredoamerickej krajine 24. marca zhabali viac ako 1,3 tony kokaínu a v Karibskom mori zatkli desať podozrivých obchodníkov s drogami.

Viac o téme: ArmádaHondurasDrogyKokaín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu