Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNA tragédia v Japonsku: Zrútili sa dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí je nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

TOKIO - Jeden človek zahynul a sedem ďalších ľudí je nezvestných po neskorej večernej nehode zo soboty, keď sa dva japonské vojenské vrtuľníky evidentne zrazili a potom spadli do mora. Informovali o tom v nedeľu predstavitelia armády.

Hovorca japonských obranných síl (SDF) v sobotu neskoro večer nehodu pre AFP potvrdil a uviedol, že jedného človeka zachránili, ale neskôr ho vyhlásili za mŕtveho. Minister obrany Minoru Kihara vtedy povedal, že záchranári "spozorovali časti vrtuľníkov v mori a sme presvedčení, že sa oba vrtuľníky zrazili". Kihara novinárom dodal: "V tomto bode je príčina neznáma, ale najprv sa zo všetkých síl snažíme zachrániť životy."O niekoľko hodín Kihara novinárom uviedol, že člena posádky, ktorého zachránili, "vyhlásili za mŕtveho".

Takisto povedal, že ministerstvo "objavilo letové záznamníky na miestach blízko seba", a tak je "vysoká možnosť, že sa obe helikoptéry zrazili".Oba vrtuľníky sa podľa predstaviteľov zrejme zrazili počas nočného výcviku počítania ponoriek pri súostroví Izu v Tichom oceáne.Prebieha analýza letových záznamníkov a predstavitelia armády vypočúvajú posádku tretieho vrtuľníka, ktorý sa tiež zúčastnil na cvičení, ale do nehody nebol zapojený, uviedol novinárom náčelník štábu námorných obranných síl Rjo Sakai.

Komunikácia s jedným vrtuľníkom sa podľa televízie NHK prerušila o 22.38 h miestneho času (15.38 h SELČ) pri ostrove Torišima a o minútu neskôr dostali z vrtuľníka núdzový signál.Približne o 25 minút neskôr, okolo 23.04 h miestneho času, si armáda uvedomila, že sa v tej istej oblasti prerušila aj komunikácia s druhým vrtuľníkom.Japonsko posilňuje výdavky na obranu a prehlbuje spoluprácu so Spojenými štátmi a ďalšími krajinami v Ázii, pretože narastá agresivita Číny v regióne a nepredvídateľná je aj Severná Kórea.

Viac o téme: NezvestníVojenský vrtuľníkVrtuľník Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu