Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Spojené arabské emiráty ohlásili humanitárnu operáciu v Pásma Gazy: Púť židovských veriacich ovplyvní vojna

Stúpenci húsíov nesú palestínsku vlajku počas zhromaždenia proti USA a Izraelu a na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy
Stúpenci húsíov nesú palestínsku vlajku počas zhromaždenia proti USA a Izraelu a na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Osamah Abdulrahman)

DUBAJ - Spojené arabské emiráty (SAE) v piatok oznámili, že začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice, píše agentúra AFP.

SAE tvrdia, že sú prvou krajinou, ktorá dodala humanitárnu pomoc do tohto mesta, kam sa obyvatelia začali húfne vracať po tom, ako sa odtiaľ začiatkom apríla stiahla izraelská armáda. "Tím dobrovoľníkov zamieril do Chán Júnisu na rozsiahlu terénnu pomoc, počas ktorej s podporou SAE poskytuje potrebnú podporu palestínskym rodinám," informovala tlačová agentúra Emirátov WAM.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

"Spojené arabské emiráty boli prvou krajinou, ktorá dorazila do mesta Chán Júnis... a doručila tisíce potravinových balíkov, základných zásob a potravín," dodala WAM. Agentúra ďalej informovala, že SAE chcú v nadchádzajúcom období obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice, ktorá v dôsledku bojov údajne prestala fungovať.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1170 ľudí a najmenej 250 ďalších bolo podľa izraelských úradov unesených. Odvetné útoky Izraela si odvtedy v Pásme Gazy podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom vyžiadali už viac ako 34-tisíc obetí na životoch.

Púť židovských veriacich na tuniský ostrov Džerba ovplyvní vojna v Pásme Gazy

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba - najstaršej v Afrike - zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov. S odvolaním sa na organizátorov púte o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Púť sa tento rok uskutoční od 24. do 26. mája. Očakáva sa, že ju podnikne menej veriacich, čo súvisí nielen s vojnou v Pásme Gazy, ale aj minuloročným útokom pri synagóge, pri ktorom zahynulo päť ľudí.

"Púť nie je zrušená," povedal AFP jeden z jej organizátorov pod podmienkou zachovania anonymity. Dodal súčasne, že "všetko sa bude odohrávať vo vnútri synagógy". Spresnil, že púť bude obmedzená na modlitby vo vnútri chrámu a zapaľovanie sviec. Súčasťou púte je obvykle procesia pod holým nebom s menorou zo synagógy.

Minuloročnú púť poznačila streľba

Vlaňajšiu púť poznačil incident, pri ktorom policajt pri streľbe v blízkosti synagógy smrteľne zranil troch svojich kolegov a dvoch pútnikov. Synagóga Ghriba je najstaršia v Afrike a každoročné oslavy sviatku Lag ba-omer na stredomorský ostrov Džerba prilákajú stovky židov z Európy aj Izraela.

Akciu sprevádzajú veľmi prísne bezpečnostné opatrenia, a to aj v súvislosti s útokom z roku 2002, keď tam pri výbuchu cisternového auta s plynom zahynulo 21 ľudí, väčšinou zahraničných turistov. K útoku sa prihlásila teroristická sieť al-Káida.

V prevažne moslimskom Tunisku žije menej ako 1 800 židov - ide pritom o jednu z najpočetnejších židovských komunít v severnej Afrike. Pred získaním nezávislosti v roku 1956 žilo v Tunisku viac ako 100-tisíc židov. Sviatok Lag ba-omer sa začína sláviť 33 dní po začiatku sviatku nekvasených chlebov (pesach), doplnila AFP.

Viac o téme: PúťVojnaHumanitárna pomocSpojené arabské emirátyPásmo GazyŽidovskí veriaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu