Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na východe Španielska vyčíňa lesný požiar: Svoje domovy muselo opustiť už takmer 200 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Flower Mound Fire Department via AP)

MADRID - Už vyše 500 hektárov pôdy spálil na východe Španielska lesný požiar, ktorý vypukol v dôsledku nezvyčajne teplého počasia. Svoje domovy muselo opustiť už približne 180 ľudí, oznámili v pondelok miestni predstavitelia.

Tento lesný požiar vypukol nedeľu neďaleko obce Tarbena v autonómnom Valencijskom spoločenstve. Teploty vzduchu tam v tomto čase dosahovali 30 stupňov Celzia, čo je na toto ročné obdobie nezvyčajne veľa. Podľa médií mohol požiar vypuknúť v dôsledku poľnohospodárskeho vypaľovania pôdy. Šírenie plameňov poháňalo teplo, vietor a nízka vlhkosť. "Požiar je stále aktívny," uviedli miestne záchranné zložky na sociálnej sieti X. Zároveň dodali, že uplynulá noc bola pre hasičov náročná a oheň zničil vyše 500 hektárov pôdy.

Z dvoch najviac postihnutých oblastí úrady evakuovali približne 180 ľudí, uviedla predstaviteľka španielskej vládnej delegácie vo Valencijskom spoločenstve Pilar Bernabéová.S hasením požiaru pomáhali hasičom aj vojaci špeciálneho útvaru španielskej armády pre mimoriadne situácie (Unidad Militar de Emergencias - UME).

Španielsky meteorologický ústav AEMET uviedol, že teplota vzduchu prekročila v sobotu 30 stupňov Celzia vo viac ako 65 oblastiach v rôznych častiach Španielska. Takto nezvyčajne vysoké teploty pritom zaznamenali aj na úplnom severe krajiny.V roku 2022 zničilo v Španielsku približne 500 lesných požiarov vyše 300.000 hektárov pôdy. Podľa údajov Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS) ide o európsky rekord.

Viac o téme: Lesný požiarTeplé počasieŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu