Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež František pri príležitosti konca moslimského pôstneho mesiaca ramadán: Pre vojnu v Pásme Gazy veľmi trpím

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František uviedol v piatok pri príležitosti konca moslimského pôstneho mesiaca ramadán, že pre prebiehajúcu vojnu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas veľmi trpí. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nech sa okamžite uzavrie prímerie v Pásme Gazy, kde pretrváva humanitárna katastrofa. Nech sa pomoc dostane k palestínskemu ľudu, ktorý veľmi trpí, a nech sú prepustení rukojemníci, ktorí boli zajatí v októbri!" povedal František v odkaze pre televízny kanál al-Arabíja.

Pápež František
Zobraziť galériu (2)
Pápež František  (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis)

Vo svojom posolstve, ktoré zverejnil Vatikán, spomenul aj "vojnou zmietanú Sýriu, Libanon a celý Blízky východ". "Prosím, skoncujte s ozbrojenými stretmi a myslite na deti, na všetky deti, ako na svoje vlastné deti," uviedol pápež dodávajúc, že deti "potrebujú domovy, parky a školy, nie hrobky a masové hroby."Militanti z Hamasu podnikli 7. októbra minulého roka bezprecedentný útok na juh Izraela, kde zabili približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších 250 osôb uniesli do pobrežnej enklávy ako rukojemníkov.

Izrael reagoval spustením pozemnej operácie do Pásma Gazy, ktoré zároveň bombarduje zo vzduchu aj mora. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zabili izraelské sily už vyše 33.000 ľudí, najmä žien a detí.

Viac o téme: VojnaRamadánIzraelPápež FrantišekPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu