Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zvrat v prípade Assangea! Dostane sa zakladateľ Wikileaks na slobodu? Biden niečo naznačil

Julian Assange Zobraziť galériu (2)
Julian Assange (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

WASHINGTON - Julian Assange žije roky v strachu z vydania a tvrdého rozsudku v USA. Vyhlásenia prezidenta Joea Bidena však teraz naznačujú, že veci by sa mohli vyvíjať úplne inak. Advokát zakladateľa Wikileaks je potešený.

Americký prezident Joe Biden povedal, že zvažuje zastavenie úsilia USA potrestať zakladateľa Wikileaks Juliana Assangea. "Pouvažujeme o tom," odpovedal na otázku o žiadosti z Austrálie, keď prijal japonského premiéra Fumia Kishidu. Assangeov právnik považuje vyjadrenia amerického prezidenta za veľmi povzbudivé.

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Austrálčan Assange je v USA obvinený zo 17 prípadov špionáže a zneužitia počítača. Na pozadí je zverejnenie dôverných diplomatických a vojenských dokumentov na platforme Wikileaks pred takmer 15 rokmi. Austrália už roky apeluje na USA, aby stiahli obvinenia voči austrálskemu občanovi, ktorý bojuje proti svojmu vydaniu z prísne stráženej britskej väznice.

Americkí prokurátori obviňujú 52-ročného muža, že nabádal bývalú analytičku vojenskej rozviedky Chelseu Manningovú ku krádeži diplomatických a vojenských dokumentov a pomáhal jej. Jeho priaznivci vidia Assangea ako investigatívneho novinára, ktorý odhaľoval neprávosti americkej armády v Iraku a Afganistane a mal by byť chránený slobodou prejavu a tlače zaručenou ústavou USA.

Ľudia protestujúci za slobodu Juliana Assangea
Zobraziť galériu (2)
Ľudia protestujúci za slobodu Juliana Assangea  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Manželka sa bojí o život Assangea

Austrália tvrdí, že medzi americkým prístupom k Manningovej a Assangeovi existuje rozdiel. Vtedajší americký prezident Barack Obama zmenil Manningovej 35-ročný trest odňatia slobody na sedemročný, čo znamená, že Manningovú prepustili v roku 2017.

Assangeova manželka Stella Assangeová povedala, že jej manžel je prenasledovaný za to, že odhalil skutočnú cenu ľudského života. Uviedla tiež, že zdravotný stav jej manžela sa vo väzení naďalej zhoršuje a že sa bojí, že za mrežami zomrie. Britský súd v marci rozhodol, že Assange nemôže byť vydaný, pokiaľ americké úrady nezaručia, že nebude čeliť trestu smrti.

Zverejnených 700 000 tajných dokumentov

Assange je uväznený už dvanásť rokov – na sedem rokov našiel azyl na ekvádorskej ambasáde v Londýne a ďalších päť rokov strávil v londýnskej väznici Belmarsh s maximálnym stupňom stráženia.

V USA ho obviňujú, že od roku 2010 zverejnil okolo 700 000 dôverných dokumentov o vojenských a diplomatických aktivitách USA. Obsahovali výbušné informácie o vojnách, najmä v Iraku a Afganistane, vrátane zabíjania civilistov a zlého zaobchádzania s väzňami. Assangeovi v prípade dokázania viny hrozí v USA až 175 rokov väzenia.

Manželka Assangea víta, že Biden uvažuje o zrušení stíhania jej manžela

Je "dobrým znamením", že americký prezident Joe Biden zvažuje zrušenie trestného stíhania zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea, uviedla vo štvrtok jeho manželka. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Zdá sa, že veci by sa mohli pohnúť správnym smerom," povedala Stella Assangeová pre BBC. Ďalej uviedla, že jej manžel sa cíti "veľmi zle" a je "zjavne vystresovaný, pretože by mohol byť vydaný do Spojených štátov.

Viac o téme: Julian AssangeWikileaksJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu