Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KATASTROFA v Talianku: FOTO+VIDEO Pri Bologni vybuchla elektráreň! Desivé zábery z miesta činu

Výbuch vodnej elektrárne pri Bologni Zobraziť galériu (3)
Výbuch vodnej elektrárne pri Bologni (Zdroj: SITA/AP/LaPresse/Michele Nucci)

BOLOGNA – Vo včerajších popoludňajších hodinách došlo na vodnej priehrade v Apeninách k veľkému výbuchu. Miestna vodná elektráreň vyletela do vzduchu. Z miesta tragickej udalosti sú hlásení najmenej traja mŕtvi, pričom mnoho ľudí utrpelo zranenia. Najmenej šesť ľudí je stále nezvestných.

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

Na vodnej priehrade pri jazere Suviana sa vo včerajších hodinách okolo 15:00 odohrala katastrofa. V miestnej vodnej elektrárni Bargi, 70 km od Bologne, nastal veľký výbuch. Z miesta incidentu sú hlásení traja mŕtvi. Počet obetí však môže narásť, keďže sa naďalej pátra po najmenej šiestich nezvestných. Podľa La Republica boli na mieste zásahové zložky z celého okolia. Ako uvádza denník, na mieste incidentu zasahovalo zhruba 70 hasičov z Ravenny, Pavully a Bologne a pre zranených bolo nachystaných najmenej päť sanitiek. 

Hlboko pod jazerom

Prvotné informácie hovorili o výbuchu v generátore, ktorý bol napojený na turbínu. Elektráreň Bargi, ktorú prevádzkuje spoločnosť Enel Green Power, je najväčšou vodnou elektrárňou v celom regióne Emilia Romagna. Na miesto mali doraziť prefekt oblasti Attilio Visconti aj starosta Bologne Matteo Lepore. "Podľa informácii, ktoré som obdržal od miestnych zložiek, sa v čase výbuchu robili v elektrárni údržbárske práce," povedal Visconti pred médiami.  

Totožnosť obetí

BBC hlási že obete boli vo veku od 35 do 73 rokov. Jeden z potápačov zapojených do pátracej akcie povedal, že sa mu podarilo ponoriť na úroveň siedmeho poschodia pod hladinu jazera, ale nedokázal sa dostať k trom ľuďom uväzneným o dva poschodia nižšie. Talianske Leggo zverejnilo aj totžnosť obetí. Boli nimi Pavel Petronel Tanase (†45) zo Settimo Torinese, narodený v Rumunsku, inžinier spoločnosti Enel Green Power Mario Pisani (†74) z Taranta a Vincenzo Franchina (†36) z Messiny, ktorý sa oženil v máji 2023, pričom len nedávno sa stal aj otcom.

Veliteľ hasičského zboru Calogero Turturici priblížil, že výbuch nastal na úrovni (-9) pod zemským povrchom. "Na mieste bolo veľa dymu. Snažili sme sa ho zbaviť aj kvôli zníženiu teploty. Celkové škody budú známe až po kontakte s vedením Enelu. Príčina požiaru je stále neznáma. Horieť začalo v blízkosti transformátorov," uviedol. 

Výbuch elektrárne pri Bologni
Zobraziť galériu (3)
Výbuch elektrárne pri Bologni  (Zdroj: SITA/AP/LaPresse/Michele Nucci)

Zdravotníci už odviezli z miesta výbuchu štyri vážne zranené osoby. Starosta blízkej obce Camugnano, Marco Masinara, informoval, že to boli technici Enelu. "Požiar vypukol na úrovni, ktorá sa nachádza 30 metrov pod hladinou jazera," skonštatoval.

Nespokojní odborári

K tejto tragickej udalosti sa už vyjadril aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Antonio Tajani: "Z regiónu Emilia Romagna prišli bohužiaľ zlé správy. S obavami sledujeme celý vývoj situácie. Myslíme na všetky rodiny, ktoré sa boja o svojich blízkych."  Talianski odborári už dlhší čas bojujú za lepšiu bezpečnosť na pracovisku. Dva z najväčších odborových zväzov v krajine mali tento štvrtok 11. apríla usporiadať štvorhodinový celoštátny štrajk.

Viac o téme: KatastrofaVodná elekráreňTalianskoBolognaEmilia RomagnaKrimiBargiJazero Suviana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu