Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kňaz, ktorý zorganizoval homosexuálne orgie, pôjde do väzby: Odmietol pomoc človeku v ohrození

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľský kňaz, ktorý vlani v lete vo svojom služobnom byte usporiadal homosexuálne orgie, dostal dnes na súde trest 18 mesiacov väzenia za sexuálne a drogové trestné činy a za neposkytnutie pomoci človeku, ktorého život bol v ohrození. Počas večierka totiž jeden účastník skolaboval, dotyčný k nemu ale odmietol pustiť privolaných záchranárov. Odsúdený kňaz musí tiež zaplatiť odškodné 15-tisíc zlotých. Ani jedna zo strán nemá v úmysle odvolať sa, informoval server Gazeta Wyborcza.

Účastníci večierka v obci Dabrowa Gornicza neďaleko Katovíc hojne požili alkohol a tiež liek na zlepšenie erekcie. Priebeh party kňazov i mužov mimo cirkvi by pravdepodobne zostal súkromný, keby sa jednému z hostí neurobilo zle. Jeho známy preto zavolal rýchlu záchrannú službu. Kňaz Tomasz Z. ale zdravotníkov dlhší čas odmietal vpustiť do bytu. Nakoniec zasiahla polícia. Poľské médiá informovali o tom, že v starostlivosti lekárov kvôli predávkovaniu liekmi na erekciu skončil prostitút, ktorého si účastníci večierka objednali.

archívne video

Kňaz Jaroslav Klíč v kázni o LGBTI+ komunite po tragédii na Zámockej (Zdroj: YouTube)

Vzhľadom na charakter trestného činu prebiehal súd s vylúčením verejnosti, napísala dnes agentúra Reuters. Na chodbách súdnej budovy bolo napriek tomu veľa novinárov, kauza mala v Poľsku od samého začiatku značnú pozornosť verejnosti i médií, upozornila Gazeta Wyborcza.

Sosnowiecký biskup po zverejnení prípadu uvoľnil kňaza zo všetkých funkcií, ktoré v rámci cirkvi plnil, zároveň ale vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že celá záležitosť je útokom na katolícku cirkev. Tento prípad počas niekoľkých týždňov budil obrovský záujem poľských médií, najmä tých kritických voči cirkvi. V októbri napokon rezignoval aj samotný biskup Grzegorz Kaszak.

Povesť katolíckej cirkvi v Poľsku v posledných rokoch poškodzujú obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí a mladistvých zo strany kňazov. V dôsledku týchto škandálov rezignovali viacerí biskupi.

Viac o téme: KňazPoľskoVäzenieHomosexuálne orgieOhrozenie na zdraví
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu