Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čínsky prezident v máji po Francúzsku a Srbsku navštívi aj Maďarsko

Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, File)

BUDAPEŠŤ - Čínsky prezident Si Ťin-pching začiatkom mája navštívi Francúzsko, Srbsko a Maďarsko, uviedol v utorok server szabadeuropa.hu odvolávajúc sa na dva nezávislé zdroje.

Si Ťin-pching príde 5. mája na dva dni do Francúzska a potom navštívi Belehrad. Návštevu Srbska už ohlásil srbský prezident Aleksandar Vučič koncom februára, presný dátum však vtedy neuviedol, píše szabadeuropa.hu.Podľa informácií servera pricestuje čínsky prezident po Belehrade do Budapešti. Si uskutočnil štvordňovú oficiálnu návštevu Maďarska v októbri 2009, keď bol ešte viceprezidentom Čínskej ľudovej republiky. Spolu s prezidentom Lászlóom Sólyomom ho prijal aj premiér Gordon Bajnai.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: SITA)

Si sa naposledy stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom vlani v októbri v Pekingu na treťom medzinárodnom fóre iniciatívy Jeden pás, jedna cesta.Čínsky prezident označil maďarského premiéra za svojho starého priateľa a pripomenul mu, že v roku 2024 bude 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi Čínou a Maďarskom.

Viac o téme: Návšteva ČínaMaďarskoSi Ťin-pchingPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu