Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Exminister čelí obvineniu z VRAŽDY vlastnej MANŽELKY! Mrazivé zábery z osudnej noci: Svokra na súde skolabovala

Manželia Quandyq Bišimbajev (43) a Saltanat Nukenová (†31) na spoločnej dovolenke. Druhá foto Bišimbajev pred súdom za páchanie domáceho násilia.
Manželia Quandyq Bišimbajev (43) a Saltanat Nukenová (†31) na spoločnej dovolenke. Druhá foto Bišimbajev pred súdom za páchanie domáceho násilia. (Zdroj: X/dina/Reema)

ASTANA – Sudcovia v Kazachstane riešia jeden z najväčších a najzávažnejších prípadov. Bývalý minister hospodárstva mal zavraždiť vlastnú manželku. Na pojednávaní sa to snažil vysvetliť, Matka zosnulej to nevydržala a v žiali opustila súdnu sieň.

archívne video

Chcem povzbudiť všetky obete domáceho násilia, aby vyhľadali pomoc v intervenčných centrách, povedala prezidentka Čaputová (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Quandyq Bišimbajev (43) bol v čase svojho menovania na post ministra hospodárstva v roku 2016 prezentovaný ako mladá krv kazašskej politiky. Informuje o tom Radio Liberty. Je to vlastenec, ktorého si doslova vychoval štát. Štúdiá absolvoval v USA vďaka štátnemu štipendiu. Patrí aj medzi obľúbených politikov exprezidenta Nursultana Nazarbajeva. Cestu na vrchol politickej scény mal doslova vydláždenú, no aj napriek tomu sa dopustil osudnej chyby. Stal sa vrahom. 

Vraždil v reštaurácii

Len pol roka po vymenovaní na post ministra bol Bišimbajev zatknutý pre podozrenie z korupcie. Už vtedy to bolo medzi politickou scénou menšie zemetrasenie. Vtedajší prezident Nazarbajev ho však omilostil. Namiesto desiatich rokov pobudol vo väzení len 18 mesiacov. Nový minister sa následne rozviedol, aby sa oženi so Saltanat Nukenovou (†31). Tú však zabil. 

Incident, ktorý vyvrcholil až do smrti Nukenovej sa mal odohrať v novembri minulého roku v reštaurácii, ktorú vlastní rodina exministra. Bišimbajev mal svoju družku ubiť na smrť. Organizácia Spojených národov pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien (UN Women) uvádza, že v Kazachstane zomrie každoročne pre domáce násilie viac ako 400 žien. Súdne konanie sa však zaoberalo výhradne správaním obžalovaného a nie kritickou situáciou v celej krajine. 

Vinu hádzal na manželku

Na súdnom pojednávaní dňa prvého apríla bola prítomná aj matka zavraždenej. Nedokázala ovládnuť hnev, keď sa Bišimbajev snažil súdnej porote vysvetliť, že to "celé bola jedna veľká nehoda". Najprv sa celej rodine zosnulej ospravedlnil, no potom sa obžalovaná strana snažila vykresliť, že jeho manželka bola "psychicky labilná, náchylná k páchaniu násilia, žiarlila a mala problémy s alkoholom".

"Ako to môžeš povedať? Aká nehoda? Bil si ju na smrť niekoľko hodín!" povedala. Keď boli predložené fotografie jej zbitej dcéry, nevydržala to a opustila súdnu sieň. 

Záznamy z bezpečnostných kamier z dňa incidentu (9. november) boli súdu predložené tretieho apríla. Je na nich vidieť, ako Bišimbajev chytil svoju manželku sa vlasy, udrel ju a následne do nej začal kopať. 

Lekárska správa 

Obvinený exminister pred súdom vypovedal, že jeho nepríčetná manželka spadla na toalete, kde mala utrpieť najväčšie zranenie na svojom tele. Jeho právnici spochybnili aj lekársku správu, kde sa uvádzalo, že obeť v tú noc utrpela minimálne dvanásť úderov do hlavy, čo bolo aj príčinou smrti Saltanat. Bišimbajev napokon priznal, že v kúpeľni sa odohralo viac násilia ako bolo vidieť na kamerových záznamoch. Na žiadnom zo záberov, ktoré boli poskytnuté súdu v rámci vyšetrovania, nie je vidieť, ako Nukenová údajne napadla Bišimbajeva.

Vymyslené vyhlásenie zosnulej 

Právnik obvineného na súde prečítal vyhlásenie, ktoré mala údajne napísať Nukenová vlastnou rukou: "Sľúbila, že bude pravidelne chodiť k psychológovi, pracovať na sebe, aby si s manželom opäť mohli vzájomne dôverovať, spolu sa modliť, duchovne rásť a chcela sa starať o ich domov a milovať ho v mene Alaha." Sudkyňa sa po prečítaní vyhlásenia vyjadrila, že toto počula prvýkrát, že sa manželka takto vyjadrila o svojom druhovi. Právnik rodiny Nukenovcov vyhlásenie ihneď spochybnil. "Do konca pojednávania sa ešte objaví ďalšie vyhlásenie, kde sa Saltanata prizná, že za všetko môže pošmyknutie na toalete," dodal ironicky. 

Začiatkom apríla sa objavila ďalšia strašná správa súvisiaca s prípadom. Bišimbajev priznal, že Nukenová je po násilí stále v šoku, no namiesto sanitky zavolal svojmu osobnému veštcovi, s ktorým mával pravidelné sedenia. "Tento človek, ak ho vôbec môžeme nazývať človekom, bol náš minister hospodárstva, priatelia! Toto je obraz našej politickej elity," vyjadril sa Murat Daniyar v podcaste Jurttyn Balasy (Syn ľudu), ktorý sa podrobne venoval tomuto súdnemu procesu. 

Brat zosnulej 

Bol to práve brat Nukenovej, Aitbek Amangeldi, ktorý ešte 29. marca 2023 poskytol súdu fotografie svojej zbitej sestry. Mala mu ich poslať sama sestra. Mala opuchnuté pery a oči. V tú noc sa mal Amangeldi pohádať s jej maželom, no napokon sa jeho sestra rozhodla zostať s Bišimbajevom. "Amangeldi bol v tú noc opitý a snažil sa ma napadnúť nožom. Nespôsobil som ani jednu modrinu na manželkinej tvári," tvrdil Bišimbajev. 

Amangeldi bol údajne svedkom znepokojeného správania Bišimbajeva na rodinnej silvestrovskej oslave. Ten sa mal zrútiť počas tradičného rozdávania darov a obvinil otca, že zničil život jemu aj jeho matke. V tú noc odišiel Amangeldi z oslavy skôr, ale jeho sestra mu mala neskôr povedať, že Bišimbajev v noci prevrátil od hnevu stôl, za ktorým sedeli hostia. Údajne bol ešte stále nahnevaný na otca. Bišimbajev to všetko označil za nezmysly a útoky na jeho osobu. 

Deravé kazašské zákony 

Právnik Dzhokhar Utebekov vo svojom komentári pre Forbes Kazachstan z dňa piateho apríla tvrdil, že vo väčšine súdnych procesov sú oslobodzujúce rozsudky zriedkavé, pričom nezávislosť rozhodnutí doslova absentuje. Kazašský súdny systém sa nezmenil natoľko, aby ho Bišimbajev nepovažoval za symbolický. Napríklad pri udelení trestu doživotia musí súhlasiť jednohlasne sudca a desať porotcov. Na zákone proti páchaniu domáceho násilia sa podľa kazašského prezidenta Qasym-Zhomarta Toqaeva naďalej pracuje. 

Viac o téme: VraždaExministerKazachstanAstanaKrimiQuandyq BišimbajevSaltanat Nukenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu